Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-21 19:44:00

Lépett a Fővárosi Főügyészség: Microsoft-licenc szerződéseket kér be augusztus 26-ig

A Fővárosi Főügyészség közigazgatási jogi osztálya egy mai levélben arra kéri az Esterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatóját, hogy legkésőbb augusztus 26-ig küldje meg “a Microsoft vagy azzal egyenértékű szoftverlicencek és kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére megkötött közbeszerzési szerződéseket, és azok előkészítő iratanyagát is a Fővárosi Főügyészségnek”. Más szállítási, vállalkozási szerződéseket is kérnek.

Lépett a Fővárosi Főügyészség: Microsoft-licenc szerződéseket kér be augusztus 26-ig

Levelet írt Nemesánszky Gábor osztályvezető ügyész mai keltezéssel az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatójának, Sipos Imrének, melyben tájékoztatja: közérdekű bejelentés alapján a Fővárosi Főügyészség eljárást folytat a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság által 2013. szeptember 23-án KM0101SLIC13 azonosító számon megkötött keretmegállapodás alapján megvalósult egyes közbeszerzések törvényessége tárgyában.

Az atv.huhoz is eljutott levelében az ügyész - az ügyészi törvényességi ellenőrzési eljárás lefolytatása érdekében - azt kéri, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint hét beszállító cég között 2014. július 29-én megkötött szállítási szerződést, valamint további egy beszállítóval 2014. november 4-én megkötött kettő darab szállítási szerződést, öt beszállítóval 2015. szeptember 1-jén megkötött vállalkozási szerződést, továbbá egy beszállítóval 2015. szeptember 7-én megkötött vállalkozási szerződést - de a szerződéskötéseket előkészítő teljes iratanyagot is - legkésőbb 2019. augusztus 26-áig a Fővárosi Főügyészség Közigazgatási Jogi Osztályának (elektronikus úton vagy papír alapon) küldjék meg.

Nemesánszky Gábor osztályvezető ügyész ezen túlmenően kéri azt is, hogy “a fent nem szereplő, de a KM0101SLIC13 azonosító számon megkötött keretmegállapodás alapján “Microsoft vagy azzal egyenértékű szoftverlicencek és kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére megkötött további közbeszerzési szerződéseket és azok előkészítő iratanyagát is szíveskedjék megküldeni a Fővárosi Főügyészségnek” - írta levelében.

Előzmények

A Microsoft magyarországi leányának állami szervekkel kötött szerződései miatt az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az Értékpapír és Tőzsdefelügyelete is nyomozást folytatott. A már ismertetett, nem bűnügyi jelentésekből kiderül: a hazai kirendeltség, annak disztribútorai, valamint a közigazgatási szervek egymással egyeztetve döntötték el az árakat, a közbeszerzések tartalmát, és azt is, hogy pontosan milyen kedvezményekkel hirdetik meg a szoftverlicencek beszerzéseit. Az anyacég által adott árkedvezményeken realizált profitot többek között hivatali dolgozók megvesztegetésére fordíthatták - a jelentések szerint.

Időközben az amerikai Értékpapír és Tőzsdefelügyelet jelentéséből az is kiderült: érintett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Országos Rendőr-főkapitányság és az Oktatáskutató és Fejlesztési Intézet beszerzése is.

Végül a Microsoft anyavállalata elismerte, vétkes volt, ezért (forintra átszámolva) 7,3 milliárdos büntetést fizet.

Az ügyben az Európai Unió Csaláselleni Hivatala (OLAF) is vizsgálatot indított. A magyar hatóságok ugyanakkor azt közölték, nincs tudomásuk arról, hogy bűncselekmény történt volna, ezért nem nyomoznak.

Nem zárható ki csalás elkövetésének a gyanúja

Azonban Polt Péter legfőbb ügyész tudatta: elkérik a nyomozati anyagokat az amerikai hatóságoktól. Az ügyészség július 24-én kereste meg az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát, hogy valamennyi, az ügyben releváns és esetleg büntetőeljárás alapjául szolgáló információt küldjön meg a részére. “Mivel a kért adatok nem érkeztek meg, továbbá a közzétett angol nyelvű jelentések elemzése a feljelentések elbírálására rendelkezésre álló idő alatt nem lehetséges, a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben feljelentés kiegészítését rendelte el” - írta augusztus 8-ai közleményében a magyar ügyészség. Eszerint az eljárás során kell eldönteni, hogy bűncselekmény történt-e. A feljelentés kiegészítést azért is elrendelték, mert időközben, augusztus 2-án és 6-án, a tárgyban két feljelentés érkezett a Központi Nyomozó Főügyészséghez.

Az ügyészség a fentebbi, augusztus 8-ai közleményében azt írta: az Amerikai Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az Amerikai Tőzsdefelügyelet 2019. július 22-én hozott nyilvánosságra dokumentumokat a Microsoft Magyarország Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. által értékesített szoftverlicencek értékesítése ügyében folytatott nem bűnügyi vizsgálatáról. A dokumentumok alapján nem zárható ki csalás elkövetésének a gyanúja.

Ajánlom

További belföldi híreink