Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-21 14:05:00

Ezt a fotót adta Merkelnek Sopronban Balog Zoltán - a kancellár meglepődött

Egy fotót ajándékozott Angela Merkelnek Sopronban Balog Zoltán, amitől a német kancellár nagyon meghatódott. De ki is volt a képen? Mutatjuk!

A hétfői nap eseménye volt, hogy a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából Angela Merkel is Sopronba utazott, ott volt az evangélikus templom ünnepi istentiszteletén is, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és ő is beszédet mondott. A német kancellárt Balog Zoltán konferálta fel, a református lelkész, volt EMMI miniszter fel is szólalt az ünnepségen Erdő Péter katolikus bíboros és Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke mellett.

Tegnap reggel Balog Zoltán a Facebookon négy fotót posztolt, melyen az látszik, hogy Angela Merkelnek később odaad valamit - vélhetően egy fotót -, aminek a kancellár nagyon örül.

Balog Zoltán azt írta a poszt fölé: “Ez az igazi. Az én ajándékom neki.”

Munkatársunk megkérdezte a volt EMMI minisztert, hogy mit adott Merkelnek, amitől annyira meghatódott.

Balog Zoltán elmondta, hogy egy fotót. “Azt kérdeztem Angela Merkeltől, hogy ki az a csinos ifjú hölgy 1990-ben Antall József és de Maiziere, az első és utolsó szabadon választott NDK-s miniszterelnök mellett. Nagyon meglepődött. Nem emlékezett rá, hogy itt volt akkor” - mondta Balog Zoltán, hozzátéve: Sopron városa ennek a képnek egy bekeretezett, jobb változatát adta a német kancellárnak ajándékba.

Íme, a fotó, ami 1990-ben készült:

A protestáns Lothar de Maiziere egyházi kötődései révén jól ismerte a mostani kancellár édesapját, Horst Kasnert, és a miniszterelnök Angela Merkelt kormányszóvivővé nevezte ki. Ezért is kísérte el de Maisieret 1990-ben az első Európa Napra, amikor Antall Józseffel megemlékeztek az egy évvel korábbi Páneurópai Piknikről.

Merkel 2009-ben ( a Bajnai-kormány idején ) a huszadik évfordulón is eljött a Páneurópai Piknikre, beszédet is mondott, és Sólyom László akkori államfővel a „szabadság sátrában” magánbeszélgetésen vett részt a korábbi NDK-s menekültekkel.

Az évfordulók Angela Merkel számára nyilván kiemelt jelentőséggel bírnak, a német kancellár ugyanis gyerekkorának jó részét Brandenburgban, az egykori NDK egyik tartományában töltötte.

Ajánlom

További belföldi híreink