Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-21 09:51:00

Célegyenesben? Palkovicshoz kerülhet Kásleréktől a felsőoktatás

Csak idő kérdése lehet a felsőoktatás és a közoktatás szétválasztása: Palkovics László innovációs miniszterhez kerülhet a felsőoktatás a Kásler Miklós vezette EMMI-től. A miniszterelnök júliusban beszélt Bódis József oktatási államtitkárral és Maruzsa Zoltánnal - irtuk akkor. A 168Óra úgy tudja: már a mai kormányülés napirendjén lesz a szétválasztás.

Célegyenesben? Palkovicshoz kerülhet Kásleréktől a felsőoktatás

Először tavaly szeptemberben irta meg az atv.hu kormányzati információk alapján, hogy a Palkovics László által felügyelt innovációs minisztériumhoz kerülhet a felsőoktatás területe Kásler Miklóséktól.

“A Corvinus egy teszt lesz Palkovics Lászlóéknál. Ha a modellkísérlet sikerül, a teljes felsőoktatás az innovációs minisztériumhoz kerülhet a Kásler Miklós vezette EMMI-től” -  mondta akkor egy magas rangú politikus.

“Az már csak idő kérdése, hogy mikor lesz hivatalosan is a felsőoktatás felelőse Palkovics László innovációs miniszter” - erősítették meg portálunknak tavaly októberben.

Most pedig, mielőtt a miniszterek szabadságra mentek, Orbán Viktor miniszterelnök júliusban beszélgetésre hívta a tárcavezetőket, és Palkovics László nagyon jó “osztályzatot” kapott. Akkor kormányzati források “érdekességként” említették meg munkatársunknak, hogy EMMI-államtitkárokkal is folytatott megbeszélést a miniszterelnök, és külön konzultált Bódis József oktatásért felelős államtitkárral, de - az atv.hu-hoz kiszivárgott információk szerint - Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkárral is (aki korábban az Oktatási Hivatal elnöke volt). Ez azt jelentheti, hogy a miniszterelnök megfontolja a felsőoktatási és a közoktatási területek szétválasztását - irtuk a egy hónapja.

A 168Óra most azt írja, hogy meg nem erősített értesülésük szerint Palkovicshoz kerülhet a felsőoktatás, és azt Bódis József oktatási államtitkár fogja felügyelni. A 168Óra úgy tudja, már ma a kormányülésen tárgyalnak a felsőoktatás áthelyezéséről Palkovics Lászlóékhoz.

Az MTA ügye, a nagy nemzetközi visszhangot is kiváltó konfliktus úgy látszik, cseppet sem ártott Palkovicsnak, a miniszterelnök elégedett vele. Orbán Viktor az Angela Merkellel tartott közös sajtótájékoztatóján külön is kiemelte Palkovics Lászlót, aki innovációs miniszterként tárgyalt német kollégáival.

Ajánlom

További belföldi híreink