Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-21 16:16:00

A MÁV ezentúl magyarul is kiírja menetrendjébe a határon túli települések nevét

A kezdeményezés mögött Vujity Tvrtko, az ATV műsorvezetője áll, aki már az első egyeztetéseken is túl van az állami cég vezetőségével. A televíziós személyiség köszönetet mondott a MÁV-nak is.

Változik a Magyar Államvasutak (MÁV) menetrendje, miután az ATV műsorvezetője felkarolta a határon túli magyar települések, menetrendekben jelzett ügyét. Ennek hatására pedig – hamarosan – magyar nyelven is szerepelnek majd a határon túli magyar városok nevei a menetrendben – olvasható a Facebook-bejegyzésben. Vujity Tvrtko köszönetet mondott az állami cégnek a rugalmasságáért, majd röviden emlékeztetett, hogyan is indult el a történet. Mint írta, a múlt héten meglepődve tapasztalta az egyik pályaudvaron, hogy Cluj-Napocából érkezik a vonat, miközben nálunk, Magyarországon – tette hozzá – az emberek Kolozsvárt ismerik.

A műsorvezető elismerte, hogy a nemzetközi járatok miatt szükséges a városok neveit a jelenlegi formájukban kiírni, ugyanakkor – hívta fel rá a figyelmet – szerinte senkit nem bántana meg, ha Magyarországon a jelenlegi nevek mellé a magyar nevek is kikerülnének, hiszen azok – folytatta – részei a nemzeti önbecsülésünknek.

A műsorvezető már túl is esett az első egyeztetéseken a MÁV vezetőségével, és bár sokat nem árulhat el, annyit mégis leírt, hogy „jó remény van arra, hogy a MÁV jelzőtábláin hamarabb találkozhattok a külhoni települések magyar neveivel (is), mint ahogy azt gondolnátok”. Tvrtko ezen kívül megköszönte a MÁV rugalmasságát.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink