Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-19 19:56:00

"Több száz kelet-német rohant át Ausztriába" - 30 éve volt a Páneurópai piknik

A határok nélküli Európa létrejöttéhez hosszú folyamat vezetett. Ennek egyik, bár fontos pillanata volt a Páneurópai piknik. Habsburg Ottó és Pozsgay Imre vállalták a rendezvény fővédnökségét. Az ideiglenesen megnyíló határokat kihasználva több száz NDK állampolgár menekült Ausztrián át Németországba.

"Több száz kelet-német rohant át Ausztriába" - 30 éve volt a Páneurópai piknik


1989 tavaszán kezdték meg az országot Nyugat-Európától elválasztó vasfüggöny lebontását. Ekkorra már a diplomáciai tárgyalásokon is kiderült, hogy Moszkva nem avatkozik be a magyar eseményekbe. Kovács László akkori külügyi államtitkár, későbbi miniszter aktív részese volt a tárgyalásoknak.

„Világos volt, hogy a Szovjetunió nem fog lépni egy ilyen esetben, hiszen szó szerint mindig ugyanazt mondták: ez Németország és Magyarország ügye, ebben a Szovjetunió nem kíván állást foglalni” – emlékezett vissza a volt külügyi államtitkár.

Júniusban, az akkor még külügyminiszter Horn Gyula és az osztrák diplomácia vezetője, Alois Mock a világsajtó előtt is demonstrálta: új korszak kezdődött Európában.

Eközben folyamatosan nőtt az NDK-menekültek száma. Budapesten eleinte a nyugat-német nagykövetségen, majd a Máltai Szeretetszolgálat segítségével szállásolták el őket. Amikor pedig több tízezren lettek, táborokat alakítottak ki számukra.

Augusztusban tartották a páneurópai pikniket. Ekkor három órára, Sopronkőhidánál szimbolikusan megnyitottak egy határátkelőt. A rendezvény azért kapott nagy nyilvánosságot, mert az ideiglenes határnyitást kihasználva több száz kelet-német rohant át Ausztriába. 

A hivatalos határnyitást szeptemberben jelentette be Horn Gyula, a televízió A Hét című műsorában. Aznap ez volt a vezető hír a német Ard híradójában is.

Kovács László szerint a páneurópai piknik, bár bátor, tisztességes, jószándékú civil kezdeményezés volt, nem hasonlítható a hivatalos határnyitáshoz.

„Hogy szeptember 10-én éjfélkor megnyílik a határ, az kormánydöntés volt, és annak nemzetközi érvényessége is megvolt, tehát a két esemény ilyen szempontból különbözött egymástól a szintjében, és hát ha jól tudom, akkor a Bundestag falán sem a páneruópai piknik van említve, hanem a szeptember 10-i határnyitás” – magyarázta Kovács.

Innen már egyenes út vezetett a berlini fal leomlásához, a két német állam egyesüléséhez.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink