Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-19 12:07:00

Orbán: újraegyesült, mert hittünk benne

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából Sopronban találkoztak, ahol először egy ökomenikus istentiszteleten vettek részt, majd egy megbeszélést követően közös sajtótájékoztatót tartottak.

Orbán: újraegyesült, mert hittünk benne
Fotó: MTI

Harminc éve, 1989. augusztus 19-én rendezték meg a Fertő-tó mellett az úgynevezett páneurópai pikniket, az ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitott osztrák-magyar határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába. Az esemény 30. évfordulóján ökumenikus istentiszteletet tartanak a helyszínen Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár részvételével.

A német kancellárt Szijjártó Péter külügyminiszter fogadta. 

fotó: mtiFotó: MTI

Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten hétfőn, Sopronban.

"Hittünk benne és újraegyesült. Újraegyesült, mert hittünk benne" 

- fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: ma is ezen múlik minden, és ha hiszünk benne, Kelet és Nyugat egysége fennmarad, és Európa erős, gazdag otthona marad az európaiaknak.

Itt, Sopronban, keletről bontottuk meg a falat, itt nyitottuk meg a német és az európai egyesítés előtti utat - mondta Orbán Viktor.

A magyarok a németekhez fűződő kapcsolatukat mindig is különleges viszonynak látták. "Régi dolog ez", régebbi, mint a soproni piknik, és régebbi, mint a 20. századi közös vereségeink - fűzte hozzá.

Orbán Viktor megjegyezte: Magyarországon "a keményen dolgozó és sikeres hölgyek előtt messziről megemeljük a kalapunkat". Azt kívánta, a kancellár munkáját kísérjék további sikerek, a német nép tisztelete és egész Európa elismerése.

Köszönetet mondott

Köszönetét fejezte ki Magyarországnak a német egység megteremtésében játszott szerepéért a német kancellár.

"Mi, németek nagy hálával gondolunk arra, ahogy Magyarország hozzájárult Európa megosztottságának megszűnéséhez és a német egység megteremtéséhez. Köszönetet mondunk ezért Magyarországnak" - hangsúlyozta Angela Merkel.

A kancellár felidézte: a 30 évvel ezelőtti piknik célja az volt, hogy a rendezők, a Magyar Demokrata Fórum és a Páneurópai Unió megünnepelje az európai békét, és azt tervezték, hogy néhány órára szimbolikusan megnyitják a magyar-osztrák határt. A magyar kempingekben nyaraló keletnémet állampolgárok között hamar elterjedt a rendezvény híre, és mindenüket hátrahagyva százával keltek útra Sopron felé, hogy kijussanak a szabadságba - tette hozzá.

Angela Merkel világraszóló eseménynek nevezte a Páneurópai Pikniket, és kiemelte: a magyar határőrök nem lőttek a keletnémet állampolgárokra, és ezzel olyan bátorságról tettek tanúbizonyságot, amely a szolgálati előírások fölé helyezte az emberiességet.

Nincs zavaró elem

A megbeszélés után közös sajtótájékoztatót tartott Angela Merkel és Orbán Viktor. 

Ünnepelni jöttek össze, de azért dolgoztak is, volt egy kétoldalú tárgyalásuk – kezdte közös sajtótájékoztatójukat a miniszterelnök. 

Mindenkit emlékeztetett, hogy bár 30 évvel ezelőtt történt, nem veszített fényéből és fontosságából ez a nap, amely a berlini fal leomlásához vezető út kiindulópontja volt.

Gazdasági kérdésekről beszéltek főként. Németország az elsőszámú kereskedelmi partnerünk, és az elsőszámú befektető hazánkban – fogalmazott a miniszterelnök. A két ország közötti forgalom tavaly az 54 milliárd eurót is meghaladta.

fotó: mtiFotó: MTI

Hadiipari együttműködésről is szó esett a megbeszélésen: a miniszterelnök szerint Magyarország a rendszerváltás után most építi fel a korszerű és ütőképes saját haderejét, ebben a német haditechnika is fontos szerepet játszik.

Fejlesztési együttműködéseket és áttekintették, amiket közösen, Afrikában valósítanak meg.

A miniszterelnök szerint a megbeszélések konstruktív hangnemben, sikeresen zajlottak. 

A sajtótájékoztatón a miniszterelnök azt mondta:

"nem látni olyan eseményeket, amelyek megzavarnák a magyar-német kapcsolatokat, viszont vannak olyan tényezők, amelyek kikényszerítik a gazdasági együttműködés erősítését". 

Kiemelte: a gazdasági kérdések álltak a tárgyalások súlypontjában, hiszen Németország elsőszámú kereskedelmi partnere és befektetője Magyarországnak.

Kérdésre a kormányfő elmondta: Közép-Európa most már hozzáad az európai gazdasági teljesítményhez, ezért a hagyományos német-francia tengely kiegészül a közép-európai népek érdekeinek figyelembe vételével. Ez egy új folyamat, amely most teljesedik ki, és Közép-Európa súlya az európai döntéshozatalban folyamatosan nőni fog - tette hozzá.

Hangsúlyozta: Németország érti ezt a folyamatot, ezért a német-közép-európai kapcsolatoknak kitüntetett jelentősége lesz az európai egység fenntartásában.

Merkel: bátor lépés

Merkel a 30 évvel ezelőtti páneurópai piknik fontosságáról beszélt: köszönetet mondott Magyarországnak a bátor lépésért, amit Németország sosem felejt el.

A sajtótájékoztatón Angela Merkel elmondta, hogy a megbeszélésen a jövőről, elsősorban az Európai Unió előtt álló kihívásokról esett szó. A kancellár egyetértett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jövőbeli elnöke azon elképzelésével, amely szerint az Európai Unió valamennyi tagállamát még jobban egyesítő politikára, "új startra" van szükség. 

Angela Merkel utalt a gazdasági és a védelmi együttműködéssel, valamint a migrációval kapcsolatos kihívásokra, és közös megoldásokat szorgalmazott. 

Világgazdasági kérdéseket érintve Angela Merkel elmondta: a magyar kormányfővel egyetértettek abban, hogy meg kell akadályozni a protekcionista tendenciákat, és a többi között szükség van az Egyesült Államokkal és Kínával való kereskedelmi kapcsolatok erősítésére.

Kérdésekre válaszolva a német kancellár fontosnak nevezte a tagállamok egységes fellépésének szükségességét. Németország szeretne minden tagországgal szoros és bizalmon alapuló együttműködést. Utalt arra, hogy a következő uniós pénzügyi-költségvetési periódusban Magyarország és Közép-Európa érdekeit is képviselni igyekszik. 

"Igazságos megoldásokra van szükség"

 - tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy Magyarország is figyelembe veszi a német érdekeket, és jó együttműködés várható. "Mindig kompromisszumokat kell találnunk, és ezt meg is akarjuk tenni" - jelentette ki. 

A migrációról feltett német újságírói kérdésre válaszolva Angela Merkel megerősítette, hogy helyesnek tartja Ursula von der Leyen megközelítését, amely szerint "új startra" van szükség. Utalt arra, hogy az Európai Bizottság új elnöke erről sok tagállammal már tárgyalt. Kiemelte, hogy a menekülteknek elsősorban ott kell segíteni, ahol a probléma keletkezett. 

Ezek közös vonások, de vannak különbségek is - jelentette ki. A probléma megoldását azonban a közös vonásoknál kell kezdeni - mondta, és reményét fejezte ki, hogy az új Európai Bizottsággal meglesznek a lehetőségek erre. Angela Merkel hozzátette, hogy ehhez természetesen hozzátartozik a határvédelem is. 

A schengeni szabad mozgást fenn kell tartani, ehhez viszont a külső határokat jobban kell védeni. Ez pedig akkor sikerülhet a legjobban, ha a menekülteket kibocsátó országokkal folytatják a párbeszédet és egyezményeket kötnek velük. A cél az, hogy mindenki maradhasson a hazájában - fogalmazott Angela Merkel.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink