Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-20 05:45:00

Az elmúlt 100 év legnagyobb attrakciója - hazatértek a sziámi ikreket szétválasztó orvosok

Orvosszakmai, emberi és diplomáciai szempontból, az elmúlt 100 év egyik legnagyobb magyar egészségügyi, és humanitárius vállalkozásának tartják a bangladesi sziámi ikrek szétválasztását – hangzott el a műtétsorozat utáni első sajtótájékoztatón. A magyar orvosok utolsó csoportja, vasárnap érkezett haza Bangladesből. A legfrissebb információk szerint Dakkában vírus járvány van, amit a kislányok is elkaptak, mindketten lázasak.

Az elmúlt 100 év legnagyobb attrakciója - hazatértek a sziámi ikreket szétválasztó orvosok

A magyar orvosokat 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. Két műtét után, augusztus elején végezték el a harmadik végső szétválasztó műtétet Bangladesben.

„Az altatás bevezetése és a műtőből való kitolás között 33 óra telt el. Maga a műtét ideje, amit mi a bőrmeccéstől az utolsó varrat behelyezéséig szoktunk értelmezni, az 26 és fél óra volt, egy több hét alatt összeállított forgatókönyv szerint, váltották egymást az orvos csapatok a műtőben„ – magyarázta Pataki Gergely a műtétsorozat fő koordinátora.

Az orvosok szerint fizikai, mentális és érzelmi értelemben is elképesztő hullámvasutazáson mentek keresztül. Korábban még sehol sem végeztek ilyen műtétet

A kislányok jelenleg vírusfertőzésen mennek át. Rabeya szervezete jól viseli a fellépő plusz betegséget. Napok óta ébren van, beszél, mosolyog, sok időt tölt édesanyja ölében. Testvérét Rukayát azonban a vírusos láz nagyon megterheli. A műtét óta folyamatos altatásban van.

„Ezek a gyerekek már kibírták sok nap, Rabeya jó állapotában van, Rukaya még altatva van, de ez bár bebizonyította azt, hogy ez a műtét sikeres, csak még egy picike szerencse kell, ahhoz, hogy mind a kettő így is maradna.” – ismertette a részleteket Hudák István.

A gyerekek rehabilitációja még évekig eltarthat. A magyar orvosok folyamatos kapcsolatban állnak bangladesi kollégáikkal. A tervek szerint három-hat hónap múlva utazhatnak vissza, hogy folytassák a műtétsorozatot.

"Az elmúlt 100 év legnagyobb magyar orvosszakmai vállalkozása"

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink