Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-18 08:02:00

Nem kapta meg nyugdíjpótlékát több szakorvos

Adminisztrációs okok miatt nem kapta meg nyugdíjpótlékát több szakorvos. Azoknak, akik úgy döntenek, hogy nyugdíj helyett maradnak dolgozni, külön kormányzati engedélyre van szükségük. A válaszra viszont, van, aki már több mint egy éve vár, így se pótlék, se nyugdíj. Az újratervezés csoport szerint a jelenlegi szakemberhiányban luxus ennyi adminisztrációra kötelezni a dolgozni képes orvosokat.

Hat éve már, hogy a közszférában dolgozóknak, így a közkórházakban dolgozó orvosoknak választania kell, a nyugdíjkorhatár elérésével felveszik a nyugdíjat, vagy tovább dolgoznak. A szabályozás értelmében ugyanis, aki marad, az nem kaphat nyugdíjat.

Az egészségügyi dolgozók esetében annyi az engedmény, hogy a betegellátás különösen fontos érdekére hivatkozva lehet kérvényezni a pótlékot - ami ugyanannyi, mint a nyugdíj lenne - ehhez azonban kormányzati engedély kell.

Ez viszont egy többszörösen közvetett engedélyeztetési és utalási folyamat, egy adminisztrációs spirál, ahogy az egyik érintett sebész fogalmaz. Weltner János már két hónapja nem kapja meg a neki megítélt pótlékot, mivel hiányzott az Alapkezelő intézet adatbázisából az egyik papírja - de ezt is magának kellett kiderítenie.

„Nem tudom, hogy kiben fogant meg az ötlet, hogy még erre is szükség van, de nem az történt, hogy időben szóltak volna a nyugdíjasnak, hogy vidd be a papírt vagy a másolatát és akkor megkapod a pénzedet, hanem azzal kezdték, hogy nem utalták át a pénzt.” - nyilatkozta Weltner János.

Visszamenőlegesen meg fogják kapni a pénz az érintett orvosok, de hogy mikor, arra még nem tud válaszolni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. Arra pedig, hogy mikor és milyen formában tájékoztatják az érintetteket, nem válaszoltak.

A kifizetések elmaradása azokat érinti, akiknek a kormány egyáltalán engedélyezte a pótlék kérelmét - az utóbbi két évben viszont sokaknak még csak nem is válaszolnak - van olyan szakorvos, aki több mint egy éve vár akár igenre, akár nemre. Ráadásul a probléma egyre többeket érint, a szakorvosok egyharmada már 60 év fölötti.

„Tehát ez a probléma nem fog megszűnni, ez a probléma egyre mélyebb lesz, egyre jobban fokozódik, és ugyanakkor egy teljes generáció, a középgeneráció már most hiányzik a rendszerből, tehát nincsenek szakorvosok” - fejtette ki Lénárd Rita.

Lénárd Rita maga is a kormány válaszára vár, szerinte Magyarországon olyan kritikus a szakemberhiány, hogy pazarlás ennyi adminisztrációs kötelezettséget szabni a szakorvosnak - pontosabban azoknak, akik maradnának az állami kórházakban. Érdekes módon a magánszférában gond nélkül felvehetnék a nyugdíjat a munkabér mellé - tette hozzá a belgyógyász.

„A járóbeteg szakellátásban az állam által biztosított óraszám egy évben alacsonyabb, mint ami a magánrendelések alkalmával rendelkezésre áll a magánszektorba, akkor könnyen érthetővé válik és elhiszem, hogy nem tudnak szabadulni attól a gondolattól, hogy az állam tudatosan a magánellátás irányába tereli a betegellátást.” - mondta László Imre.

A Szent Imre kórház korábbi igazgatója szerint az államnak a bonyolítás helyett inkább meg kéne köszönni a nyugdíjas korú szakorvosoknak, hogy maradnak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink