Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-19 06:20:00

Két ittas és három, jogosítvány nélkül vezető sofőrt fogtak a rendőrök

Két ittas és három, jogosítvány nélkül vezető sofőrt is fogtak a rendőrök péntek éjszaka a 13. kerületben egy, az illegális gyorsulási versenyek visszaszorítását célzó akcióban. Az éjszakai ellenőrzésen fennakadt hat olyan kocsi is, amely szabálytalanul lett átalakítva, több autóst pedig azért büntettek meg, mert megszegték a közlekedési szabályokat. Az egyenruhások összesen 125 embert igazoltattak.

Az illegális gyorsulási versenyek résztvevői általában vajmi keveset törődnek a forgalom többi résztvevőjével, vagy a közlekedési szabályokkal. A rendőrök péntek éjjel a 13. kerületben ezeket az autósokat próbálták kiszűrni.

"Három sofőrt azért jelentettek fel kollégáim, mert nem volt náluk jogosítvány. Két járművezetőt ittas járművezetés bűncselekmény gyanúja miatt, egyet pedig azért állítottunk elő, mert nem akarta magát igazolni. Az éjszakai ellenőrzésben részt vevő rendőrök összesen hat forgalmi engedélyt a helyszínen elvettek, mert az autókat szabálytalanul átalakították."

- nyilatkozta Csécsi Soma a BRFK szóvivője.

A vezetéstechnikai tréner azt mondja: a gyorsulási versenyekhez használt autóknak általában a motorját, a kipufogóját és a futóműveit alakítják át, sokszor szabálytalanul, úgynevezett sufnituning módszerekkel.

"Nagyon sokszor látjuk, hogy ezek sokkal lentebb vannak, ezáltal megpróbálják a stabilitást növelni. Mondjuk ez egy teljesen sztenderd autó, ami mellett állunk: egy utcai versenyautóvá átalakítva elképzelhető, hogy körülbelül 4-5 centivel lejjebb lenne a karosszéria a kerékhez." - fejtette ki Csörgő László vezetéstechnikai tréner.

"Be szokott bizonyosodni, nagyon sűrűn, hogy nem vezetnek jól" - a budapesti autósok közössége nevű portál alapítója szerint míg az idősebbek nehezen ismerik be, hogy esetleg már alkalmatlanok a vezetésre, addig a fiatalok sokszor aránytalanul túlbecsülik az autóvezetési képességeiket – de ez csak a kisebbik probléma.

"Az sokat elárul, azt gondolom, hogy a rendőrség egy-egy ilyen razzián jogosítvány nélkül, tehát jogosítványt bevont személyeket is elkapnak, rajta kapnak, és az ilyen személyeket előállítják. Illetve sajnos ittas vezetők is részt vesznek ilyen versenyeken." - mondta Csősz Krisztián, a Bp-i Autósok Közösségének alapító-főszerkesztője.

A rendőrség ebben az évben már több akciót tartott a Nemzeti Közlekedési Hatósággal együttműködve az illegális gyorsulók kiszűrésére, ám az ígéretek szerint nem a pénteki volt az utolsó ellenőrzés az idén.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink