Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-16 18:15:00

Ágyi poloskák a Honvédkórházban: megjelenésük nincs összefüggésben a higiéniával

35 orvost és 40 asszisztenst csipkedtek össze ágyi poloskák a Honvédkórházban - írja a hvg.hu. A kórház szerint már elvégezték az irtást, és a rovarokat valószínűleg a betegek hozták be. A szakértő szerint a poloska megjelenése nincs összefüggésben a higiéniával.

Ágyi poloskák a Honvédkórházban

 

Az ágyi poloskacsípések – hasonlóak a szúnyogéhoz. Júliusban a honvéd kórház intenzív osztályán egy szakorvos vett észre magán ilyeneket – a bőrgyógyász megvizsgálta, és valóban ágyi poloska volt a bűnös. Egy héttel később, ügyelete alatt egy másik orvost is összecsipkedtek, - majd emeletekkel följebbről tucatjával jöttek orvosok, sőt, műtőssegédek és asszisztensek meglátogatták a bőrgyógyászt a csípéseikkel: a poloskák szétterjedtek – írja a hvg.hu.

A kellemetlenséget a portál értesülése szerint az fokozta, hogy a részlegen ügyelők "sehova nem mernek már lefeküdni, csak arra, ami műanyag." Volt, aki pedig haza is vitt a vérszívóból, és a családját is összecsípték.

Az érintett részlegeken azóta elrendelték az irtást, és már minden helység megfelelően használható - válaszolta a kórház - az viszont nem derült ki, hogy a poloskák átterjedtek-e a betegszobákba vagy a kórtermekbe. Szerintük a betegek ruháin keresztül kerültek a vérszívók az intézménybe, amelyek egyébként világszerte rendkívüli mértékben elszaporodtak - és a legtisztább helyeken is előfordulhatnak.

„Egyik lakásból a másikba közlekedik csövön keresztül esetleg, vagy szerelőfalakon, vagy bármi olyan összeköttetésben, ahol lakások vannak, vagy ilyen jó időben a falon kívül is fel tud menni egyik ablakból, a hálószobából a másikba” - mondja Szijártó Rezső egészségügyi kártevőirtó.

De egy nyugodtabb helyen - egy kocsiban, szállodában - rámászhat az emberre is, aki így hordozóvá válik. "Bele kell számolni a mennyezettől kezdve a plafont, a szekrények hátulját, oldalát, az ágynak az oldalát" - tette hozzá a szakember.

A hatékony poloskairtáshoz szakértőkre van szükség - általában a csípések miatt szokták felfedezni őket - amikor pedig már feltehetően elszaporodtak. A kikelt rovar olyan mint egy piszok, csak pár milliméter. Ahogy nőnek, egyre sötétebbek lesznek – de az ivarérett ágyi poloska sem nagy.

Sipos József agrármérnök arról beszélt, hogy „egyéb betegséget nem terjeszt, lényeges, hogy a nyugodt alvást zavarja, rettentő sok viszketést alakít ki a bőrön és másodlagos kórokozóknak nyit kaput.”

Azt mondják, ha az ágyi poloska választhat, inkább a kevésbé szőrös emberekre mászik rá, hogy jobban hozzáférhessen a bőrhöz, azon keresztül pedig a vérhez. Ezért fordulhat elő, hogy a nőket gyakrabban csípi meg. Egy szégyellős rovarról van szó, aki nem szereti a fényt, így egy ágy, vagy egy kanapé az ideális búvóhely számára – innen kapta a nevét is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink