Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-15 10:16:00

A Mátrai Erőműből származik a szennyezett víz, amely miatt fekete a Tarna

Legalábbis ez derül ki a kormány állásfoglalásából. A térségben 40 ezer ember lakik, rájuk állítólag nem veszélyes a szivárgás.

A Mátrai Erőműből származik a szennyezett víz, amely miatt fekete a Tarna
Fotó: MTI

Augusztus elején derült ki, hogy valami súlyosan szennyezi a Tarnát és a Bene-patakot. Az érintett vizek felszínén fekete réteg jelent meg, több helyen pedig tömeges halpusztulás történt. Az érintett térségben 40 ezer ember lakik, a helyi polgármesterek azt kérték, hogy senki ne fürödjön és ne horgásszon a szennyezett vízben.

A Párbeszédes Kocsis-Cake Olivio írásbeli kérdéssel fordult az agrárminiszterhez, hogy „mi vagy ki okozta a Tarna folyó vízszennyezését?” Végül választ, amelyet a napi.hu szemlézett, Pintér Sándor belügyminisztertől kapott. Ebből az derült ki, hogy a szennyezés a hatósági bejárást követően tett megállapítások alapján a Mátrai Erőmű Zrt. területéről, az üzemeltetésében lévő Özse-völgyi tározóból ered.

"A tározóba vezeti ipari szennyvizét, továbbá a telephelyén összegyűlt csapadékvizét az ügyben szintén érintett Viresol Kft. A mintavételi eredmények alapján megállapított vízszennyezés miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vízvédelmi hatósági eljárást indított, míg a hatósági ellenőrzés során feltárt szabálytalan hulladéktárolásra tekintettel a Heves Megyei Kormányhivatal Egri Járási Hivatala a hulladékok haladéktalan elszállítására kötelezte a Viresol Kft.-t. A szennyezés észlelésekor az eljáró hatóság és a kárelhárítást végző vízügyi igazgatóság azonnal elrendelte a vízminőség-védelmi fokozatot, valamint intézkedett a bekövetkezett károk mérséklése és a további károk megelőzése iránt - tájékoztatott még a miniszter.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink