Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-14 11:53:00

Szakértő: „az életünkkel játszunk!”

Bár több tízezres moderátori csapat van a Facebooknál, ez még mindig nem garancia arra, hogy minden politikai síkú, befolyásolási kísérletet kiszűrjenek – egyebek mellett erről beszélt egy közösségi média szakértő az ATV Start című műsorban. Eközben Romániában többen meghaltak, miután egy férfi élőben közvetítette száguldását a platformon. Lévai Richárd szerint ennek szabályozásával valamit kezdeni kell, hiszen az „életünkkel játszunk”.

Szakértő: „az életünkkel játszunk!”

Munkacsoportot hoz létre az Igazságügyi Minisztérium a Google és a Facebook miatt – ezt még a múlt héten jelentette be Varga Judit igazságügyi miniszter a Sziget fesztiválon.  A politikus szerint erre azért van szükség, mert az úgynevezett techmultik minimalizálják az adójukat, nem hozzák nyilvánosságra, hogy milyen algoritmusokkal dolgoznak, illetve adatvédelmi aggályok is felmerültek.

A miniszter szerint a jogszabályi mechanizmusok elavultak, az államok sok esetben nem tudnak mit kezdeni az internetes szolgáltatásokkal.

A munkacsoporttal kapcsolatban a közösségi média szakértő azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy a Facebook vezetője, Mark Zuckerberg már régóta szeretné, hogy szabályozzák őket. Mint mondta, sok kulturális igény jelenik meg azzal kapcsolatban, hogy milyen híreket és témákat szabad a hasonló oldalakon megjelentetni, kérdés persze, hogy elvárhatja-e bárki is egy magáncégtől, hogy ő döntse el, mi a szabályos és mi nem az. Sokan támadják emiatt a Facebookot, ezért ők – folytatta Lévai Richárd – létrehoztak egy 30 ezres moderátori csapatot, hogy minél kevesebb sértő tartalom jelenjen meg.

A közösségi médiának a választások idején is egyre fontosabb szerepe van, egy jól felépített stratégia ugyanis részben hozzájárulhat egy politikai párt sikeréhez is.

 Hogy a magyar kormánynak lehet-e olyan gondolata, amelyben erre hatással lennének-e, a szakértő emlékeztetett, hogy több esetben, például az amerikai elnökválasztás kapcsán is voltak befolyásolási kísérletek. Egyúttal azt is lehet látni az utóbbi időben Lévai szerint, hogy a Facebook mindent megtesz, hogy ezeket a befolyásolási kísérleteket távol tartsa, ugyanakkor azt is elismerik, hogy nem tudják 100%-osan garantálni azt, hogy a kísérleteik sikeresek.

Lévai elmondta, Németország például 24 órát ad minden kétmilliónál nagyobb elérhetőségű online felületnek arra, hogy a gyűlöletbeszédet eltávolítsa, aminek megvannak az áldozatai. Ugyanis nem egyszerű a gyűlöletbeszédet és a szatirikus megfogalmazást megkülönböztetni, és ilyenkor jellemzően utóbbiak is „lemennek a lefolyóba”.

Amíg Magyarországon a munkacsoport létrejöttéről szólnak a hírek, addig Romániában három ember halálát okozta az a sofőr, aki élőben közvetítette saját száguldását Facebookon. Pont akkor, amikor  a román kormány rendelettel készül megduplázni az okostelefonok autóvezetés közbeni használatáért kiszabható bírságot.

A szakértő szerint törvényt bármire lehet hozni, majd emlékeztetett: telefont most sem lehet használni az autóban, mégis sokan használják.

A szakember egyébként azzal is egyetért, hogy nagy felelőtlenség közösségi médiás tartalmat nézni az autóban, mert ennek vannak a fentihez hasonló szörnyű következményei. Ezzel kezdeni kell valamit szerinte is, mert az „életünkkel játszunk”.

atv.hu

 

További belföldi híreink