Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-13 20:02:00

Több mint 100 bejelentés egy nap, egy kismama is elájult a klíma nélküli buszon

Több, mint száz bejelentés érkezett a buszokon lévő elviselhetetlen hőséggel kapcsolatban hétfőn a Közlekedő Tömeg Egyesülethez: a 9-es buszon például egy kismama is elájult a klíma nélküli járművön. Egyebek mellett erről számolt be az ATV Start című műsorban az egyesület elnökségi tagja. Gyöngyösi Máté a sofőrökre is felhívta a figyelmet, akik akár 50 fokban kénytelenek dolgozni a kánikula idején.

Az extrém hőség ellenére több mint 300 olyan BKV busz közlekedik Budapesten, amelyeken nem működik a klímaberendezés - állítja a Közlekedő Tömeg Egyesület. Több járművön is végeztek méréseket: volt olyan busz, amelynek utasterében több mint 38 fokot mértek. Ezzel kapcsolatban a Közlekedő Tömeg Egyesület elnökségi tagja azt mondta az ATV Start című műsorban, hogy csak hétfőn 102 bejelentés érkezett a felhasználóktól arra vonatkozóan, hogy elviselhetetlen a hőség a buszokon. Ezt a közösségi média chatszolgáltatásában jelezhetik feléjük az utazók, amelyet ők azonnal továbbítanak a BKK és a BKV részére is.

Az egyik felhasználó például azt írta a 9-es busszal kapcsolatban, hogy „őrült meleg van”, egy másik bejelentést tevő személy azt részletezte, hogy „folyik róla a víz”. Megint egy másik bejelentő azt írta, hogy 55 fok van a buszon. Ez utóbbi – tette hozzá Gyöngyösi Máté – akár a hőérzetre is utalhat. Olyan üzenet is volt, amiben azt írták: ugyancsak a 9-es buszon elájult egy kismama a járművön, akkora volt a hőség rajta.

Az elnökségi tag utalt a BKV válaszára, miszerint a klímaberendezések nagyobb része napközben hibásodik meg, ezért van hőség. A bejelentések erre rácáfolnak, mert naponta, ugyanarról a járatról is kapják az üzenetet, hogy még mindig nem javították meg a berendezést, a BKV pedig olyan mértékben leamortizálta szerinte ezeket a járműveket, hogy van, ahol csak egy átfogó felújítás oldaná meg a gondokat.

Gyöngyösi Máté arra is felhívta a figyelmet, hogy a sofőrök töltik a legtöbb időt a buszok utasterében, ez napi 8-10 óra is lehet. Egy villamosvezetőtől pedig olyan fényképet kaptak, amely azt bizonyítja, hogy közel 50 fokot kénytelenek eltűrni munka közben, ha kánikula van. Forgatáskor pedig a járművezetők mentek oda hozzájuk, hogy tegyenek valamit ennek érdekében, mert a BKV – látszólag – nem tesz.

Hogy mennyire a pénzhiány áll a háttérben vagy sem, azt jól jelzi az egyesület elnökségi tagja szerint, hogy miután jelezték, a 4-6-os villamost pótló buszokon sincsen klíma, másnapra érezhetően javult a helyzet. Mint mondta, a cégnek néhány tíz, esetleg százmilliós kiadásba kerülne, hogy minden járművön korszerű klímaberendezés kerüljön, ami a költségvetésükben egyébként nem nagy tétel.

Ajánlom

További belföldi híreink