Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-13 12:16:00

Botrány a Szinyeiben: idén már biztosan nem tanulnak tovább az érintett diákok

Az idei továbbtanulásról már biztosan lecsúszott az a húsz szinyeis diák, akiknek érettségi eredményét megsemmisítette a vizsgabizottság. Az érintett szülő elmondta, hogy „gyakorlatilag folyamatosan bombázták a hivatalt”, a miniszterhez is kérelmet nyújtottak be, ezeket azonban „egyszerűen meg sem hallják”. Vrana Ildikó azzal sem ért egyet, hogy ebben a helyzetben az iskolaigazgatót hurcolják meg, az említett pedagógiai- és vizsgaszabályzatot ugyanis az érintett szervek is jóváhagyták.

Botrány a Szinyeiben: idén már biztosan nem tanulnak tovább az érintett diákok

Nem érettségiztethet jövőre a Szinyei Merse Pál Gimnázium és az igazgatót is leváltják. Az iskolát azért büntetik, mert júliusban 15 olyan esti tagozatra járó diák is érettségit tett ott, akiknek nem volt meg egy-egy tárgyból a különbözeti vizsgájuk. Ezzel kapcsolatban az egyik érintett fiatal édesanyja volt az ATV Start című műsor vendége, aki elmondta, hogy a gyerekek leérettségiztek, majd egy határozattal megsemmisítették az érettségi vizsgaeredményeket, mert a bizottság szabálytalanságot talált a szóbeli vizsga megkezdése előtti percekben. Mint mondta, a szóbeli vizsga előtt tíz perccel közölték a gyerekekkel, hogy adminisztratív hiányosság miatt valószínűleg nem lesz érvényes az eredményük, ettől függetlenül ugyanakkor bemehetnek és húzhatnak tételt.

Mindennek dacára – folytatta Vrana Ildikó – a fiatalok bementek és meglehetősen jó eredményekkel abszolválták a vizsgát. Közel hétig semmilyen eredményt nem kaptak, közben az iskolának is írtak, amire választ nem kaptak, az ismeretségi körben ugyanis már mindenki átvette a bizonyítványt két-három napon belül. Július 9-én arról kaptak üzenetet, hogy a fiatalok jelenjenek meg másnap az ünnepélyes bizonyítvány-átadáson, itt is órák teltek el információ nélkül, majd a bizottság tagja egy határozatot adott át annak a húsz diáknak, amelyben törölték az összes eredményüket, arra hivatkozva, hogy egyesek a természettudományos tantárgyakból csak kettő év végi jeggyel rendelkeznek, nem hárommal.

A szülő szerint a Szinyei Merse Pál gimnázium és tudomása szerint az összes többi felnőttoktatási gimnázium pedagógiai programja és vizsgaszabályzata azt tartalmazza, hogy természettudományos tárgyakból csak akkor kell különbözeti vizsgát tenni, ha abból a tárgyból jelentkezik valaki érettségire. Mint mondta, a kormányhivatal illetékes főosztályvezetőjével is beszéltek erről, de – ahogyan fogalmazott – „egyszerűen meg sem hallják”.

Az érintett gyermekek többsége, beleértve sajátját is szeretett volna szeptembertől felsőoktatásban tanulni, de ez „ellehetetlenült”, mivel az eredményeiknek július 23-mal bezárólag kellett volna megjelennie a központi rendszerben, de ez nem történt meg. Vrana Ildikó elmondta, hogy „gyakorlatilag folyamatosan bombázták a hivatalt”, mg az intézményvezető is kérelmet nyújtott be a miniszternek. Emellett az Oktatási Hivatalt és más hivatalokat is „bombáztak” azzal, hogy lehet valaki hibázott, de ahhoz a fiataloknak nincsen semmi köze.

Mint mondta, a kormányhivatal részéről érez egy olyan sejtetést, mintha a diákok azért mentek volna a Szinyeibe, hogy olyan jogokhoz jussanak, amelyekhez máshol nem, vagyis, hogy a különbözeti vizsga alól mentesülve jussanak érettségihez. Vrana Ildikó ezt határozottan visszautasította, szerinte „ez nem igaz”, a fiatalok megfelelően jártak el, és senki nem mondta nekik előtte, hogy ez a pont rájuk is vonatkozna. Az érintett szőlő szerint ez olyan, mintha rendeznének egy versenyt és három héttel utána írnák újra az egész versenyszabályzatot.

Emellett az iskolaigazgatót is „nevetséges meghurcolni”, mert – ahogyan mondta – nem ő írta a pedagógiai- és vizsgaszabályzatot. Ezeket az Oktatási Hivatal, a fenntartó, a kormányhivatal és a minisztérium is mind jóváhagyta.

Végleg elestek a szeptemberi továbbtanulástól az érettségitől megfosztott diákok

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink