Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-12 12:11:00

Munkacsoport foglalkozna a techmultikkal

Munkacsoportot hoz létre az Igazságügyi Minisztérium a Google és a Facebook miatt - ezt az igazságügyi miniszter jelentette be a Sziget Fesztiválon.

Munkacsoport foglalkozna a techmultikkal
Varga Judit miniszter a Szigeten (Fotó: MTI)

Varga Judit szerint erre azért van szükség, mert az úgynevezett techmultik minimalizálják az adójukat, nem hozzák nyilvánosságra, hogy milyen algoritmusokkal dolgoznak, illetve adatvédelmi aggályok is felmerültek.

A miniszter szerint a jogszabályi mechanizmusok elavultak, az államok sok esetben nem tudnak mit kezdeni az internetes szolgáltatásokkal.

Megfogalmazása szerint az EU is próbálja lekövetni, hogy a személyes alapjogok mellett a véleménynyilvánítási szabadság ne sérüljön, de ennek nehéz a jogi eszközét megtalálni a virtuális térben.

"Érdemes lenne ezzel a területtel mélyrehatóbban foglalkozni, hogy a multinacionális vállalatoknál kik és milyen szabályok, átláthatósági követelmények mellett hozzák meg döntéseiket. Az Európai Bizottság új elnöke, Ursula van der Leyen is a fair share szükségességét említette - írja az MTI. Ahogy a techóriások saját céljaikra használják virtuális tereinket, úgy hozzá kell járulniuk a teherviseléshez" - mondta Varga Judit. Hozzátette: a digitális szolgáltatások adózására vonatkozó kezdeményezés egyelőre megfeneklett a tanácsban, de a téma folyamatosan jelen van, az OECD-n belül is zajlik a vizsgálódás.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink