Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-12 18:30:00

Évente 5-10 földrengés van, amit érzékel a lakosság

Mozogtak az ágyak, remegtek az ajtók és az ablakok, sőt még a poharak is megmozdultak a szekrényben. Magyarországon erősnek számító földrengés volt hajnalban Hevesben. A 4,1 tizedes erősségű földmozgás középpontja Heves városa volt, de Miskolcon és Vácon is érezni lehetett a rengést. Senki sem sérült meg, és eddig károkról sem érkezett bejelentés.

Évente 5-10 földrengés van, amit érzékel a lakosság

Hajnali fél kettőkor mozdult meg a föld, Hevesben. Néhány másodpercen keresztül remegtek az ajtók, az ablakok, a redőnyök, a szekrényben a poharak. A földrengést ijesztő hang is kísérte.

A helyiek elmondása szerint nem tartott sokáig a rengés, egy nagy morajlást lehetett hallani, de hamar elmúlt. Volt, aki azt mondta, hogy olyan volt, mintha egy kamion nekiment volna a háznak.

A városban a Híradó stábja bárkit kérdezett meg, mindenki érezte a földrengést. Az ijedségen kívül azonban károk nem keletkeztek.

„Jelentősebb károkról nem érkezett információ, valószínű, hogy a házakban ilyen apróbb repedések lehetnek, ezt mindenki a biztosítójával intézi. A kormányhivatal, járási hivatal vezetőivel beszéltem, nincs nagyobb kárról bejelentés” – mondta Sveiczer Sándor, Heves polgármestere.

A mostani földrengést különösen nagy területen lehetett érzékelni. Mónos Péter szeizmológus szerint a mostani rengés elég nagy volt ahhoz, hogy már jól érzékelje a lakosság, tehát még Vácról és Miskolcról is érkeztek bejelentések.

A szakember hozzátette: Magyarországon az érezhető földrengések száma eléggé változó. Volt év amikor 15-20 is volt, de volt olyan is amikor egy sem volt. Évente 5-10 olyan földrengés szokott lenni, amit a lakosság is érzékel. Ennél persze sokkal több földrengés keletkezik Magyarországon, de azok sokkal kisebbek, ahhoz, hogy érezhessük, ezeket csak a műszerek jelzik.

Legutóbb jelentősebb kárt okozó földrengés, 2013 április 23.-án volt Tenken, szintén Heves megyében. Az akkor 4,8-es rengésben kémények dőltek le, falak repedtek meg, csörömpöltek és törtek a poharak és tányérok a szekrényekben. Magyarországon egyébként a legerősebb földrengés amit eddig mértek, 6,3-es volt.

 

 

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink