Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-07 18:20:00

Szegmentálja a társadalmat a szétváló köz-és magánegészségügy

Ceglédi Zoltán szerint Molnár Lajos óta nem volt olyan jelentkező, aki nagyon mást szeretett volna csinálni az egészségügyben. Lakner Zoltán úgy véli, a kormány ma hagyja szétválni a köz-és magánegészségügyet.

Jobban bíznak a magyarok az Európai Unióban, mint a kormányban – egyebek mellett ez áll az Eurobarométer most megjelent felmérésében. Az Index beszámolója alapján a magyarok 55 százaléka bízik az EU-ban, ami hét százalékos növekedés a fél évvel korábbi adathoz képest. Ráadásául jócskán fölötte van a 44 százalékos uniós átlagnak. A kormánnyal szemben a magyarok szinte ugyanannyian gyanakvóak, mint ahányan bíznak benne. Mindkét csoportra 48 százalékot mértek ugyanis.

Mindez nem meglepetés Lakner Zoltán szerint, aki elmondta: korábban is voltak olyan felmérések, hogy az unió magyarországi támogatottsága az uniós átlagot is meghaladja. A 168 Óra főszerkesztő-helyettese kiemelte: a kormány megítélését a politikai hovatartozás befolyásolja, míg az uniót még a Fidesz-szimpatizánsok is kedvelik. Az említett kutatás érdekes része az is, hogy a magyar közvélemény mintha nem látná olyan borúsnak a saját gazdasági kilátásait, miközben a kormány többször belengette már a gazdasági lassulást. Az általános unióellenesség sem úgy csapódik le hazánkban, hogy a magyar közvélemény „kiszeretne az unióból”.

Ceglédi Zoltán szerint azt is fontos megemlíteni, hogy egy ideje nincsen unióellenes kampánya a Fidesznek, mivel a Néppárt hatására az év elején a kormánypártok leszedték a Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert ábrázoló plakátokat. Ebből adódóan utánpótlást sem kaphatott az euroszkepticizmus.

Lakner Zoltán azzal folytatta, hogy az egészségügy mindig a legkritikusabb kérdések között volt, de már nagyjából 11 éve nincs párbeszéd a megújításáról, vagyis a vizitdíjas népszavazás óta. Mint mondta, a kormány kilenc éve tolja maga előtt a problémát, miközben az ellenzék részéről sem érkezik átfogó átalakítási szándék, ezért nem marad más, mint a panasz. Ceglédi Zoltán eközben azt mondta: Molnár Lajos óta nem volt olyan jelentkező, aki nagyon mást szeretett volna csinálni az egészségügyben, és ma Kunetz Zsombor teszi a legmarkánsabb állításokat a területen, miközben egy ellenzéki egészségpolitikust sem tudna mondani.

A 168 Óra főszerkesztő-helyettese elmondta, a kormány ma hagyja szétválni a köz-és magánegészségügyet. Aki tudja, az megtalálja a saját útját, aki meg nem, az „a legrosszabb ellátásokba szorul be”. Ez szegmentálja a társadalmat, egységes politikaképző akarat sincs, mert más-más helyzetben vannak.

atv.hu

További belföldi híreink