Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-06 16:15:00

Így lehet 100 milliót kaszálni egy kamupárttal

Bár a kamupárokra vonatkozó szigorítás irány az jó lenne, ma mégis inkább egy látszatintézkedés benyomását kelti – egyebek mellett ezt mondta el az ATV Start című műsorban a Transparency International projektmenedzsere. Zuschlag Jánost pedig azért dobták be szerinte, mert ma már „haszontalannak” számít a kormánypártoknak.

 Így lehet 100 milliót kaszálni egy kamupárttal

A Transparency International projektmenedzsere emlékeztetett: három milliárd forintnyi közpénz ment el a kamupártokra a tavalyi országgyűlési választáson, és bár rengeteg esetben volt bizonyítható, hogy egyes szervezetek csalást követtek el, ebből februárig kicsivel több, mint nyolcezer forintot sikerült behajtani. Összesen 256 eljárás indult, de csak kettő jutott el valameddig is.

2014-ben jelent meg a kamupárt jelenség a kampánytámogatási szabályok megváltoztatásával, részben ez teheti lehetővé, hogy az ajánlási szabályokat is enyhíthették, a 750 kopogtatócédula helyett pedig 500 ajánlás is elégséges. A többes ajánlásnak köszönhetően pedig egy választópolgár több jelöltre is adhat szavazatot, így a kisebb pártok számára könnyebbé vált a választásokon való indulás, ez egyben bőséges kampánytámogatással is jár.

És bár arányosan, de már 27 egyéni jelölt kiállításánál is több, mint 100 milliót lehet kaszálni, a Transparency International projektmenedzsere pedig azt is elmondta, hogy a 2014-es szabályok alapján ez a kampánytámogatás gyakorlatilag behajthatatlan volt, a 2018-as választásokra pedig már bizonyos szigorításokat is elfogadtak.

Mikola Bálint szerint többféle értelmezés lehetséges. A jóhiszemű szerint a szabályozás célja a politikai pluralizmus növelése, és az, hogy lehetővé tegye az új szereplők betörésének lehetőségét. Ezzel szemben a kevésbé jóhiszemű értelmezés szerint néhány körzetben a kormánypártokat segítették az ellenzéki szavazatok felaprózódásával. 2014-ben erre volt példa Budapest 18. kerülete, ahol Kunhalmi Ágnes csak hatvan szavazattal maradt alul. A Transparency International munkatársa szerint a bevezetett szigorítások jó irányba mutatnak, de önmagukban nem elegendőek, így jelenleg „látszatintézkedésnek” tekinthető.

Közben bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés bűntette miatt vádat emeltek Zuschlag János egykori szocialista parlamenti képviselő és hét bűntársa ellen. A Kecskeméti Járási Ügyészség szerint 2017 ősze és 2018 januárja között egy pénzügyi tanácsadó cég adatbázisaiba illegálisan belépve jogellenesen szerezték meg a cég ügyfeleinek személyes adatait, hogy valódi kampány helyett, így gyűjtsenek ajánlásokat a tavaly áprilisi választásra, a támogatások megszerzése érdekében.

A kérdésre, hogy miért pont ebben az esetben emelhettek vádat, arra Mikola azt felelte, hogy őt már 2014-ben is kapcsolatba hozták kettő kamupárt létrehozásával, de az elemzői spekuláció szerint akkor még hasznos volt a kormánypártomnak, míg 2018-ra „haszontalanná” vált.
Ha valaki 2022-re kamupártot szeretne alapítani – modellezték a stúdióban – akkor annak nehezebb dolga lesz, hiszen az egyéni képviselőjelöltek is vagyonukkal felelnek a felvett támogatásért. Legalább 27 ilyen embert szükséges találni, és akkor szerencsés a helyzet, ha minél kisebb a vagyona. A kamupárt modellezése olyannyira jól ment, hogy a stúdióban nagyjából másfél perc alatt „alapítottak egy kamupártot” a beszélgető felek.

Vádat emeltek Zuschlag János ellen adatlopás miatt

 


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink