Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-05 07:47:00

Négy év után 136 ezer forintot keres az óvodapedógus

Több óvodában tanácstalanok az óvodapedagógusok. Nem tudják, hogy elvállaljanak-e csoportonként 29 gyereket, ha mindössze egy óvónő jut rájuk. A közszféra állásportáljának friss adatbázisa szerint jelenleg hétszáznál is több óvónőt keresnek az országban. Van, ahol nem csak egy, hanem két-három, sőt 5 óvodapedagógus is hiányzik. Az EMMI nem tartja kirívóan magasnak a betöltetlen állások számát.

Négy év után 136 ezer forintot keres az óvodapedógus
A kép illusztráció!

Négy héttel a szeptemberi tanévkezdés előtt több mint 700 óvodapedagógust keresnek az országban, Békéstől Hevesig, Veszprémtől Szabolcsig, szinte minden megyében. Kóber György elsősorban az alacsony fizetésekkel magyarázza az elvándorlást.


"Én negyedik éve vagyok a pályán, és nettó 136 ezer forint a fizetésem" - az őszi önkormányzati választáson függetlenként induló fiatalember szerint a későbbi minősítés sem hoz sokat a konyhára. 

"Tehát mondjuk egy kolléga, aki jelentkezik minősítésre, novemberben feltölti a portfólióját, majd tavasszal megcsinálja a minősítést, majd csak hónapokkal később, januárban fog fizetésemelést kapni, és ezek nem akkora összegek." - fejtette kiKóber György óvodapedagógus.

Kóber szerint sok tapasztalt óvónő is elhagyja a pályát, mert másutt fele annyi munkával többet keres.

"Pl. én is ismerek olyan pedagógust, aki most 32 év után döntött úgy, hogy otthagyja a pályát, és inkább elmegy pénztárosként dolgozni egy üzletbe, sajnos ilyen is van, és ez egyre gyakoribb." - mesélte Kóber.

A létszámhiány miatt több óvodában előre gondolkodnak. A Pedagógusok Szakszervezetétől kérnek tanácsot, hogyan kezdjék a tanévet, ha eleve túlmunkára számíthatnak.

"Már most sok helyről kérdésként jött, hogy 1 óvodapedagógussal, 29 gyerekkel, megkezdhető-e a tanév? Rákényszeríthetik-e őt arra, hogy ezért semmiféle plusz bérezést, túlóra díjat nem gondolnak elszámolni." - jelentette ki Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete, Óvoda tagozat elnöke.

A Pedagógusok Szakszervezete nem tudja, meddig lehet feszíteni a húrt, soknak találják az óvodai adminisztrációt és megalázónak a döntési jogkörök elvételét.

Az Emmi nem számít fennakadásra a tanév kezdetekor. Kérdésünkre azt írták: évente, jellemzően 1300-1500 hallgató fejezi be a tanulmányait óvodapedagógia szakon, és a meghirdetett állások száma nem tekinthető kirívóan magasnak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink