Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-05 10:05:00

Kamupártok: Vádat emeltek Zuschlag János ellen

A Kecskeméti Járási Ügyészség bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés bűntette miatt vádat emelt Zuschlag János és 7 bűntársa ellen, akik 2017 ősze és 2018 januárja között egy pénzügyi tanácsadó cég adatbázisaiba illegálisan belépve jogellenesen megszerezték a cég ügyfeleinek személyes adatait, hogy tényleges kampány helyett ekként „gyűjtsenek ajánlásokat” a tavaly áprilisi parlamenti képviselőválasztásra a költségvetési támogatások jogellenes megszerzése érdekében — írja a Hírösvényre hivatkozva a 24.hu.

Kamupártok: Vádat emeltek Zuschlag János ellen

Az egykori szocialista képviselő nem először áll már bíróság előtt: a kamu ifjúsági szervezetek által lenyúlt támogatások ügyében már hosszú éveket töltött korábban börtönben.

A cikk szerint Zuschlag régebbről ismerte az ügy másik vádlottját, egy 25 éves kiskunhalasi férfit D. Dömét, valamint Cs. Viktort egy független biztosítási cég ügynökét. Az ügyészség szerint elhatározták, hogy “valós tevékenységet nem végző „kamupártok” nevében a 2018. évi országgyűlési választásokon képviselőjelölteket indítanak.

A céljuk az volt, hogy a jogszabályok kijátszásával illegálisan megszerezzék a kampánycélra fordítható költségvetési támogatásokat. A vádlottak pártonként 27 egyéni választókerületi jelölt állítása mellett összesen legalább 176 millió Ft költségvetési támogatást akartak jogellenesen megszerezni.

2017 szeptemberében felvették a kapcsolatot egy 30 éves kiskunhalasi és egy 34 éves kelebiai férfivel, akik egy pénzügyi tanácsadó cég munkatársai voltak. Arra kérték a két utóbbi vádlottat, hogy a cég ügyfélkörének személyes adatait fizetség ellenében adják át. A cég két munkatársa ennek eleget is tett, 2017. szeptember végén a cég szegedi irodájában lévő számítógépekről a cég közel 10 ezer ügyfelének személyes adatait fürkészték ki, majd adták át a két szervezőnek.

Mivel az átadott adatbázis nem tartalmazta a választási jelöléshez szükséges összes személyes adatot, a vádlottak elhatározták, hogy a többi adatot telefonos úton, call centeres hölgyek alkalmazásával szerzik meg. Ezt a további négy vádlott végezte, akiknek a szervezők hozzájuk nem köthető mobiltelefonokat adtak és pénzt ígértek nekik. A „call centeres” nő vádlottak álnéven, a pénzmosási törvényre hivatkozva hívták fel az ügyfeleket és ilyen módon minimum 377 ügyféltől szerezték meg csalárd módon a személyi azonosítóját és anyja leánykori nevét.

A NAV nyomozói 2018. január végén még azelőtt lecsaptak a bűnszövetség tagjaira, hogy a személyes adatokat a választási kampány során fel tudták volna használni, így a költségvetésnek nem tudtak kárt okozni.

atv.hu/24.hu

Ajánlom

További belföldi híreink