Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-02 18:28:00

Magyar orvosok sikeresen szétválasztották a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket - videó

Magyar orvosi bravúr. Sikeresen szétválasztották a már Magyarországon is kezelt, fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket. A testvérpárt a Cselekvés Alapítvány 35 fős orvoscsoportja műtötte meg. A két gyerek állapota stabil, de a Csókay András idegsebész vezette team szerint szövődmények még lehetségesek.

Több mint 30 órás műtéttel sikerült szétválasztania a magyar orvoscsoportnak a bangladesi testvéreket. Az operációt Dakkában végezték el, egy katonai kórházban. A sziámi ikrek a fejüknél nőttek össze.

Az Országos Kardiológiai Intézet orvosigazgató helyettese szerint a szétválasztás folyamatának minden mozzanata bonyolult, de a legnehezebb az, amikor ténylegesen különválasztják a két agyat.

"Tulajdonképpen a sebészetben a standardtól való eltérések kezelése az egyik legfontosabb dolog: megvan az útirány, tudjuk, hogy mit kell csinálni, de mindig van egy kis meglepetés, és akkor olyankor kell ott improvizálni, vagy valami nagy tapasztalat alapján egy olyan megoldást bedobni, ami kimenti a helyzetet." - fejtette ki Prodán Zsolt, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet orvosigazgató helyettese.

A két gyerek nem először feküdt műtőasztalon. Tavaly, ugyancsak Bangladesben, első fázisként szétválasztották az agyi ereiket. Februárban itthon, Magyarországon szövettágító implantátumot kaptak. A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány szerint mostani állapotuk stabil, de még további operációk várnak rájuk.

"A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtét sorozata, az Operation freedom nem ért véget a végső szétválasztással, hiszen hátra van még a másodlagos plasztikai rekonstrukció, ami további koponya formázásból és akár hajbeültetésből is állhat." - mondta el Sándor Alexandra Valéria, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kommunikációs vezetője.

Ez a fejlődési rendellenesség viszonylag ritkának számít. Minden kétszáz egypetéjű ikerre jut egy sziámi ikerpár. Lányok között fordul elő gyakrabban. A sziámi ikreknek kevesebb, mint a fele halva születik, negyede mindössze pár napot él. Itthon a hetvenes évektől az ezredfordulóig kb. félszáz sziámi ikerpár született. Legutóbb 2 éve fordult elő ilyen eset, a kicsik nem maradtak életben.

A Csókay András idegsebész vezette team még Bangladesben marad. Szerintük szövődmények még lehetségesek. Az orvoscsoport azonban elégedett, mert gyerekeknek adtak lehetőséget egy jobb életre, tudományos szempontból pedig új kezelési módok előtt nyitottak utat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink