Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-01 14:47:00

Tarlós nem akar “tusnádfürdői szabadságharcos” lenni - megkérdeztük, hogy kiáll-e vitára?

Megkérdeztük Tarlós Istvánt, kiáll-e vitára Karácsony Gergellyel, vagy másokkal október 13-a előtt. Ő erre azt mondta, hogy még Demszky és Bokros is a várospolitikáról akart vitázni, de másokkal - így Zugló polgármesterével is - eléggé értelmetlennek látja a vitát. Az a kérdés szerinte, hogy “most akkor vagy komolyan vesszük a várospolitikát és a főpolgármester-választást, vagy pedig idétlenkedünk”. Berkiről azt mondta: aranyosan színesíti a kampányt.

Tarlós nem akar “tusnádfürdői szabadságharcos” lenni - megkérdeztük, hogy kiáll-e vitára?

Tarlós István július elején egy Magyar Nemzetben megjelent cikkében írta azt, hogy “ab ovo”nem zárkózik el attól, hogy a főpolgármesterségért folytatott küzdelemben kiálljon vitára, és korábban az ATV Híradónak is nyilatkozott a vita lehetőségétől.

"Vitától elvileg ab ovo nem zárkózom el, de nem az ő szabályaik szerint. Tehát hogy "Gulyás Marcik”, Magyar Györgyök, netán maga Karácsony majd „javasolják” a témákat, utána pedig a „vitavezetők” (vagy más) a színfalak mögött a „Gerivel” esetleg megkonzultálják, betanultatják azokat, hát olyat vagy hasonlót biztosan nem játszunk. Én sem kívánnék sem témákat, sem vitavezetőt kijelölni, kinevezni" - írta a Magyar Nemzetben.

De szerinte, “ha lesz is értelme vitának, az csakis előre nem egyeztetett fővárosi és zuglói témákban, és face to face közreműködő nélkül. A felkészültség csak így mérhető le”.

Megkérdeztük: kiáll-e vitára?

A mai sajtótájékoztatóján megkérdeztük, fenntartja-e, hogy adott feltételek mellett vitázna Karácsony Gergellyel? És csak vele vitatkozna, vagy az összes színre lépővel, beleértve Berki Krisztiánt is, aki most legutóbb azt posztolta: asztrológusnál járt, és úgy látja nagyon jó esélyei vannak a főpolgármester-választáson.

Tarlós István a válaszát azzal kezdte, hogy zavaró tényező, amit szerinte nemcsak ő, de mások még hangsúlyosabban megfogalmaztak, hogy “az önmagát legerősebbnek tartó pályázó az őt támogató sajtószegmenssel együtt tovább folytatja azt, hogy önkormányzatról egy szót sem, a fővárosról egy szót sem, Zuglóról egy szót sem szól” - utalt egyértelműen Karácsony Gergelyre.

Mint mondta, “azt lehet tapasztalni, hogy minden Zuglóról szóló vagy Zuglóval kapcsolatosan feltett kérdés az ellenzéki sajtó egy részét és magát az érdekeltet is tapintatos hallgatásra ösztönzi”.

Bokros és Demszky még várospolitikáról akart vitatkozni

“Így nagyon nehéz vitáról beszélni, mert még Bokros Lajos is, de még Demszky Gábor is várospolitikáról akart vitatkozni" - tette hozzá.

Tarlós István válaszából az derült ki: “eléggé értelmetlennek” látja olyan kérdésekről vitatkozni, amik egyáltalán nem tartoznak önkormányzati és fővárosi kompetenciába, hanem az ezeket exponálók - megfogalmazása szerint - “mindenféle reménybeli negatív hangulati tényezőre ráhangolva próbálnak bebiciklizni akárhova”.

Szerinte az a kérdés, hogy “most akkor vagy komolyan vesszük a várospolitikát és a főpolgármester-választást, vagy pedig idétlenkedünk”. Az utóbbinak ő sok értelmét nem látja.

Bokros Lajos volt az utolsó, aki értette a rendszert, tudta, hogy miről beszélünk és várospolitikáról próbált beszélni a kampányban is - mondta öt évvel ezelőtti ellenzéki riválisáról. Most azonban “ezt egyes jelöltek úgy kerülik, mint az ördög a tömjénfüstöt”, ezek a dolgok “rendkívül módon rongálják az esélyeit mindenféle értelmes vitának”.

Ha van négy jelölt, miért eggyel vitatkozzon?

De Tarlós István arra is kitért, hogy “van itt több jelentkező most már”. Tehát, ha jól értem, az “egyetlen ellenzéki jelöltnek van esélye-koncepció”, mintha összeomlott volna. Most már vannak vagy négyen - konstatálta.

Új riválisa, Berki Krisztián nevének hallatán Tarlós István közölte: “amit én tudok, azt inkább nem mondom. Annyit mondok, hogy én egy álló napig azt hittem, hogy tornász olimpiai bajnokról van szó, aztán nagy megkönnyebbülésemre kiderült, hogy ő nem ő mondott ilyeneket és nem ő az, aki jelölt”. Maradjunk abban, hogy Berki Krisztián aranyosan színesíti a kampányt. Én erről többet nem tudok mondani” - zárta le ezt a kérdést.

Aztán a főpolgármester azt vetette fel a vita és a több jelölt is van már kapcsán, hogy “a liberális szemléletnek megfelelő gondolkodásmóddal most akkor mi lenne”, hiszen ők mondják rendszerint, hogy “a kisebbség így, meg a kisebbség úgy”.

Mert ha van négy jelölt, akkor nekem miért is eggyel kellene vitatkozni a négy közül? Aki ráadásul mindenről beszél két hónapja, csak önkormányzatról, fővárosról és Zuglóról nem - utalt ismét a lehetséges vitára Karácsony Gergellyel.

A várost vezetni kell

Én nem akarok tusnádfürdői szabadságharcról meg hasonlókról beszélni, mert ezt a várost vezetni kell - hangoztatta Tarlós István a kérdésünkre adott válaszában. “Ha valaki úgy akar főpolgármester lenni, hogy a világon mindenről beszél, keresi azt az utat, ahol a legkönnyebben juthat valami pozícióra az összes többi próbálkozás elbukása után, annak nem látom értelmét” - mondta újfent Karácsony Gergelyre utalva. 

Nem látja értelmét, hogy szabadságharcról kiabáljon

Ennek kapcsán saját magáról azt mondta, hogy ő főpolgármester szeretett volna lenni, "soha nem más, nem jelentkeztem be minden pozícióra. Van mögöttem egy viszonylag figyelemreméltó kerületi polgármesteri múlt. Én arról akarok beszélni és arról tudok beszélni, milyen problémái vannak a fővárosnak, milyen megoldások vannak erre. Össze tudom hasonlítani azt, hogy most akkor mi történt Zuglóban, mi történt a fővárosban” - mondta. Szerinte ez lehet egy vitatéma, az, hogy kinek mennyi ismerete van a fővárosról, mennyire ismeri a vonatkozó jogszabályokat, a saját mozgásterét, a korlátokat, pénzügyi lehetőségeket, adottságokat. “Hogy itt én szabadságharcról kiabáljak állandóan, meg ab ovo teljesíthetetlen ígéretekkel terheljem a hallgatóság elméjét, ennek én nem látom értelmét” - ismételte meg a főpolgármester.

Munkatársunk kérdésére, hogy mit jelent az a kijelentése, hogy “ő nem szeretne tusnádfürdői szabadságharcos lenni”, Tarlós István emlékeztetett: “ez volt a zuglói polgármester úr reakciója, valami agyament tusványosi csapongásról beszélt, és hogy majd szabadságharc keretében itt a rabigában sínylődő, kezükön-lábukon bilincsben vergődő budapestieket fel kell szabadítani”.

Én ilyenekről nem tudok beszélni, mert a főpolgármesternek nem ilyenekről kell beszélni. “Én viszonylag jól ismerem az önkormányzati törvényt, ilyeneket nem olvasok benne. Amiket meg olvasok, arról meg nem nagyon lehet vitatkozni, úgy látom, mert nincs kivel - mondta végül Tarlós István.

Ajánlom

További belföldi híreink