Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-08-01 21:50:00

Ma ünnepelte volna 75. születésnapját a januárban elhunyt Andy Vajna

Emlékére és tiszteletére kiállítás nyílt filmjeinek plakátjaiból, és a forgatásokon készült fotókból, de látható a tárlaton az Evita című filmjéért kapott Golden Globe-díj is.

Ma ünnepelte volna 75. születésnapját a januárban elhunyt Andy Vajna

„Hasta la vista, baby” – a Terminátor filmek klasszikusává nőtte ki magát ez a mondat. Andy Vajna is részt vett a produkciókban, az akciójelenet-rendező Vic Armstrong-gal. Az Oscar-díjas művész az emlékkiállítás megnyitóján méltatta Vajna kvalitásait.

„Andy minden idők legjobb akciófilmjeinek producere volt” - mondta.

A filmkészítés Vajna számára nem munka volt, hanem szórakozás. Erről Tőzsér Attila producer beszélt. „A kíváncsiság motiválta, ha belevágott valamibe. Úttörő volt, forradalmár, és nem létezett akadály előtte” – mondta a producer.

A Vörös zsaru című film producereként elintézte pl., hogy a moszkvai Vörös téren is forgathassanak. Amerikai film azelőtt nem készülhetett a volt Szovjetunióban. Andy Vajna 59 filmnek volt a producere, egyike lett a világ legbefolyásosabb forgalmazóinak. Az üzletben profinak tartották és bíztak megérzéseiben. Özvegye is ilyen képet őriz róla.

„Ha neki megtetszett egy forgatókönyv, akkor nem azért csinálta, hogy pénzt lehet belőle szerezni, hanem egyszerűen az embereknek akart valami pluszt adni” – mesélte Vajna Tímea.

Bár az emlékkiállítás nem érinti Andy Vajna filmügyi kormánybiztosként betöltött szerepét és más, a média területét érintő vállalkozásait, Koltai Lajos fontosnak tartja a filmalapnál végzett munkáját.

„Rendet csinált, mindent tisztázott azzal, akivel kellett, befejezte a tárgyalásokat a bankokkal, ezt nem tudta volna senki más megcsinálni” – méltatta a Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr.
Aki szeretné élőben is megnézni Rambo sokat próbált kését, az szeptember végéig megtekintheti a kiállítás részeként a Kempinski Nobu éttermében, amit Andy Vajna barátai és ismerősei a filmes szakember második irodájának tartottak.

Kiállítás nyílt Andy Vajna flimeinek plakátjaiból

 

Ajánlom

További belföldi híreink