Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-31 05:10:00

Futni kényszerültek a pécsi lakók, amikor megjelent a szúnyogirtó autó

Futni kényszerültek a napokban Pécsen az egyik kertvárosi övezet lakói, amikor megjelent a szúnyogirtó autó, és a járókelőkre is bőven jutott a vegyszerből. Sokan ijedtükben azt sem tudták, hová bújjanak. Egy szakember a szerről azt mondta, bár nem lehet kijelenteni, hogy veszélyes, de a belégzése semmiképpen sem javasolt.

Sűrű, fehér füstöt húzott maga után a szúnyogirtók autója egy pécsi utcában, ami pár perc alatt télies ködhöz hasonlóan borította be a környéket annyira, hogy a szomszéd házakig sem lehetett ellátni. Sokan megijedtek és menekültek a házakba.

A szakemberek szerint a permetezett szer méreg, egy speciális idegméreg, ami a szúnyogokat megöli, a nagyobb rovarokat megzavarja. Azt nem lehet tudni, hogy az emberre hosszú távon milyen hatása van.

"Ezt nem lehet így kijelenteni, hogy veszélyes-e vagy sem. Én azt szoktam mondani, hogy rossz. Rossz, ennek a használatát abszolút minimalizálni kellene már csak azért is, mert a saját környezetünket károsítjuk vele" - nyilatkozta az ATV Híradónak Kemenesi Gábor virológus.

A most lepermetezett utcákból többen is panaszkodtak, mert azt mondták, hogy előre nem szólt senki, hogy mire számíthatnak. Mások szerint megjelent a felhívás a különböző kiadványokban, ráadásul hallani is lehet a szerkezetet. "Ennek olyan hangja van, hogy tényleg, még az utcáról is meg lehet hallani és az ember akkor már tudja, hogy ablakot csukok, mert be fog jönni. Hát, egy kicsit büdös pár percig, de utána… Én nagyon örülök neki, többre tartom, mint a repülőt." - mondta Tolnai Józsefné.

A kutató szerint évtizedes kísérletek alapján lehet csak megtudni, hogy ennek a szernek milyen hatásai vannak. "A rovarok idegrendszeréből levezethető az emberi idegrendszer is, viszont hosszútávú hatásokat vizsgálni laboratóriumi körülmények között nem szabad. Azonban mégis arra kéne törekedni, hogy egy vegyszert, egy idegmérget minimális mértékben használjunk. Országosan sajnos most nem ez látszik" - tette hozzá Kemenesi Gábor.


A szúnyogirtást Magyarországon a Katasztrófavédelem koordinálja. Kerestük őket a pécsi esettel kapcsolatban. Választ írásban kaptunk, melyből megtudhattuk, hogy miként tájékoztatják a lakosságot, valamint azt, hogy a beérkező panaszokat minden esetben kivizsgálják.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink