Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-29 05:10:00

Orbán már a nehézségekre készít fel?

Egyszerre értékelt, és feladatokat is kijelölt Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédében - vélik a Híradónk által megkérdezett elemzők. A kormányfő gazdasági akciótervéről úgy fogalmazott Pulai András, hogy ez már felkészülés a következő évek várható nehézségeire.

Orbán már a nehézségekre készít fel?

A rendszerváltás óta eltelt három évtizedet értékelte Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. A miniszterelnök szerint Magyarországon létrejött egy sajátos kereszténydemokrata állam. Deák Dániel úgy látja, ez a felfogás egyre jobban teret nyer Európában.

"Ez egy teljesen más szemlélet, államszemlélet, egy teljesen más felfogás, mint, ami a liberális demokráciát jellemzi. Itt a közösséget helyezik előtérbe, a család, a nemzet fogalma a legfontosabb. És ebből fakadóan teljesen szembehelyezkedik azzal a liberális demokrácia felfogással, amit Nyugat-Európában tapasztalhattunk" - mondta a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Orbán Viktor szerint egy második rendszerváltást kellett végrehajtania a kormánynak az elmúlt években, és azóta a nemzeti rendszert nemzetközileg folyamatosan megkérdőjelezték.

„Úgy éltük meg az elmúlt 9-10 évet, hogy az egyik kezünkben ott volt a kőműveskanál, a másikban pedig a kard. Úgy kellett építkezni, hogy közben folyamatosan harcolni kellett" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy jövőre két újabb gazdasági akciótervre lesz szükség, amiknek a versenyképességet kell javítaniuk. Pulai András szerint ezzel a miniszterelnök megkezdte a felkészítést a következő évek nehézségeire.

Azt gondolja Orbán Viktor más európai elemzőkkel együtt, hogy várható valamiféle válság az Európai Unióban, vagy akár globálisan és arra jó felkészülni akár kommunikációsan, akár szakpolitikailag" - nyilatkozta a Publicus Intézet stratégiai igazgatója.

Az elemzők szerint a miniszterelnök beszéde egyszerre szólt a szavazóinak és az uniós politikusoknak is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink