Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-29 06:12:00

Már csak egy helyen nincs közös jelölt Budapesten: elhalasztják az előválasztást

Várhatóan egy héttel elhalasztják az ellenzéki előválasztást a főváros IX. kerületében. Már csak Ferencvárosban nincs meg a közös ellenzéki polgármesterjelölt. A második kerületben közben volt bíró és színművész is beállt az ellenzéki képviselőjelöltek közé.

Mindenki máshogy készült a bemutatkozásra. Volt, aki tükörrel, és volt, aki a beszédével a kezében várta a kezdést. A második kerületi jelölteket mutatták be az ellenzéki pártok. A jelöltek azt mondták: azért akarnak dolgozni, hogy a kerületi lakosok valóban otthonuknak érezzék a kerületet.

„Ahol nem kell mérőszalag és fűkasza azért, hogy a 173 centiméter körüli gyomnövények és gaz eltűnjön a kerületből. Ahol nem kell a parlament elé vinni a szemetet azért, hogy a szelektív hulladékszállítás ne legyen késedelmes" - ilyen kerületet szeretne Őrsi Gergely polgármester-jelölt.

Változást akar egy volt bíró is, aki másfél évtizede él a kerületben. Szepesházi Péter azt mondta, hogy emberibb kerületet akar. És a nagypolitika vette rá, hogy hátat fordítson a bíróságnak.

„Miért szállok be a politikába? Azért, mert a politika beleszállt a bíróságokba. Ezért úgy gondoltam, hogy a bíróságon kívül már jobban tudok küzdeni a bírói függetlenségért és más szép célokért" - mondta a volt bíró, ügyvéd.

Vissza kell venni Budapestet a Fidesztől – állítja Gy. Németh Erzsébet. A DK elnökségi tagja szerint nemcsak a II. kerületben, hanem Budapesten mindenhol létrejött a közös ellenzéki együttműködés. Amiben nagyon sok helyen civilek és kiemelkedő személyiségek is vannak.

„Ha így teszünk, ha összefogunk, ha közösen egy-egy ellenzéki polgármester-jelölt áll szemben a fideszes polgármesterrel, ha Budapesten Karácsony Gergely esélyes kihívójaként egyedül hívhatja ki Tarlós Istvánt, akkor azt gondolom, ősztől egy másik Budapestet fogunk élvezni és egy másik Budapesten fogunk élni" - nyilatkozta Gy. Németh Erzsébet.

A II. kerület egyik ellenzéki jelöltje lesz Szalai Kriszta színművész is. Azt mondta azért, mert a politika közügy, amit eltereltek a lényegről és az embereket akarja képviselni.

A fővárosban már csak egy kerületben nem tudni, ki lesz az ellenzéki jelölt. Ferencvárosban majd egy előválasztáson döntenek, amelyet egy héttel elhalasztanak az eredeti tervekhez képest, mivel az államfő a varakozásokhoz képest egy héttel későbbre írta ki a választásokat.

"Augusztus 5-én kezdődik majd a jelölés, és azt követően 12-e és 16-a között bonyolítják le a sátrakban a ferencvárosi polgármesteri előválaszást. Abban az esetben, hogy ha a pártok között mégsem jönne létre olyan politikai konszenzus, amely az előválasztásnak egyébként feltétele, akkor a civilek kimaradnak az előválasztásból és a pártokra bízzák, hogy ezt letudják egymás között" - közölte Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke.

Baranyi Krisztina, az egyik polgármesterjelölt azt szeretné, hogy ne csak a kerületvezető, hanem a képviselőjelöltek személyéről is előválasztáson döntsenek, de ilyen kezdeményezés egyelőre nem érkezett a Civil Választási Bizottsághoz.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink