Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-28 10:20:00

Több tízezer forintos fizetésemelés jöhet ebben az ágazatban

Több tízezer forinttal is többet kereshetnek majd a turizmusban dolgozók jövőre a mindenkori szakmunkás minimálbérnél - a munkaadók ugyanis ágazati garantált bérminimum bevezetésével javítanának a kritikus munkaerőhelyzeten a Magyar Nemzet információi szerint. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a szakmunkás-minimálbérnél legalább tíz százalékkal magasabb emelést tartana szükségesnek az ágazatban.

"A mostani munkavállalók, aki már két tányért összefog, az már Ausztriában van egy hüttében, három hónap alatt keres egymillió forintot, én azt nem tudom produkálni." - a balatoni étteremtulajdonos két éve mesélt a Heti Naplónak arról, miért dolgozik egymaga az üzletében. A turizmusban és vendéglátásban azóta sem javult a helyzet: a vállalkozók egy része lényegében lasszóval fogja a munkaerőt.

"Nyilván a szezonális jellegű helyek nehezebb helyzetben vannak munkaerő szempontjából, de aki egész évben nyitva tart és tisztességesen megfizeti az alkalmazottait, annak nincs ilyen jellegű problémája." - mesélte Székely Sándor, üzletvezető.

"Jelen pillanatban hiány van idegenforgalmi végzettségű dolgozókból, valamint angolul és németül beszélő kollégákból. Ha ezt a hiányt orvosolni tudja esetleg egy egységes minimálbér-emelés, akkor jó ötletnek tartom ezt." - nyilatkozta Béda Pál, az Ametiszt Hotel Harkány tulajdonosa.

Ahogy ez a harkányi szállodatulajdonos, úgy más iparági szereplők is úgy vélik a Magyar Nemzet szerint, hogy a garantált bérminimum bevezetésével javulhatna a kritikus munkaerőhelyzet. A turisztika hosszú évek óta a leginkább alulfizetett ágazatok egyike, így a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint mindenképp szükséges a béremelés. Flesch Tamás azt mondja, a januártól életbe lépő, 18-ról 5 százalékra történő szállodai áfacsökkentés lehetőséget is adhat arra, hogy a munkaadók magasabb béreket fizessenek.

"A turisztikai, szállodai szakmában ugye nagyon nagy bérkülönbségek vannak, hiszen itt a nyolc általánost végzett dolgozótól a diplomás emberekig mindenkinek tudunk munkát biztosítani. Azt gondolom, hogy itt azért az ágazati béremelés és a normál szakmunkás minimálbérhez képest még egy olyan körülbelül tíz százalékos emelést jelenthetne." - fejtette ki Flesch Tamás.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a várhatóan több tízezer forinttal magasabb alapösszeg bevezetését a munkaadók kezdeményeznék, akik ágazati, kollektív szerződésben állapodnának meg az év végéig.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink