Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-27 19:11:00

Nyilatkozott híradónknak a játékvezető életét megmentő focista

Focimeccs közben kapott szívrohamot és a pályán esett össze egy játékvezető Martonvásáron. Az egyik focista lélekjelenlétén múlt, hogy az eset nem végződött tragédiával. A játékos ugyanis azonnal megkezdte az 55 éves férfi újraélesztését, a mentők megérkezéséig folyamatosan pumpálta a mellkasát. A kétgyermekes apuka, aki civilben tűzoltóként dolgozik, azt mondta Híradónknak, hogy ösztönösen cselekedett.

Szigethalom focistáinak ez a meccs is a megszokottak szerint indult, a 36. percben azonban szokatlan dolog történt a játékvezetővel.

„Azt vettem észre, mintha megbotlott volna, az is megfordult a fejemben, hogy csak viccelődik és eljátsza az egészet. Aztán el is fordultam, aztán egy pár másodperc múlva visszafordultam és láttam, hogy még mindig ugyanabban a pozícióban fekszik.” - mesélte Keményvári Balázs az ATV Híradónak.

Balázs és még páran odafutottak férfihez, nem volt magánál, csak néha felhörgött. Amikor hívták a mentőket észrevették, hogy leállt a keringése. A szigethalmi focista elkezdte a szívmasszázst és a mentők kiérkezéséig folyamatosan csinálta. Segítségére volt, hogy odavitték a csapat a defibrillátorát és az, hogy a mentős telefonon végig vonalban volt.

„Odahozták a defibrillátort, kibontották, rárakták és onnantól kezdve azért már egy könnyebbség volt nekem is, mert úgymond adott egy biztonságot, ha esetleg mégsem csinálnám úgy ahogy kell, akkor az nyilván kijavítana." - mesélte Keményvári.

20 perc elteltével az 55 éves férfit végül stabil állapotban vették át a mentők és a székesfehérvári kórházba vitték. Mint kiderült szívrohama volt. A szigethalmi csapat folyamatosan tartotta a kapcsolatot a martonvásári edzővel és várták a híreket.

Keményvári Balázs számára nem volt ismeretlen az újraélesztés. Bár élesben még nem csinálta, de elméletben mindent tudott, hiszen korábban egészségügyi iskolába járt, 12 éve pedig tűzoltóként dolgozik, ahol évről-évre ismétlik ezeket a képzéseket. Azt mondja az a legfontosabb, hogy merni kell elkezdeni.

Ha valakinek leáll a szíve és a keringése, 4 percen belül meg kell kezdeni az újraélesztését, különben már a mentők is tehetetlenek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink