Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-26 19:59:00

„Ha most nem tud megerősödni az ellenzék, akkor nem sok esélye lesz 2022-ben”

Október második vasárnapján, 13-án lesz az önkormányzati választás - jelentette be Áder János köztársasági elnök. Azok szavazhatnak, akiknek érvényes lakcímük van Magyarországon. Átjelentkezni nem lehet, lakóhelyen kívül csak bejelentett tartózkodási hely esetén lehet szavazni, ha az illető időben jelzi.

„Ha most nem tud megerősödni az ellenzék, akkor nem sok esélye lesz 2022-ben”

Megvan a pontos dátum – Áder János kitűzte az önkormányzati választás időpontját: „az Alaptörvény előírásával összhangban 2019. október 13-ára”, vasárnapra.

A rendszerváltás óta ez már a nyolcadik önkormányzati választás lesz, a köztársasági elnök arra biztat mindenkit, hogy menjen el szavazni.

„A választók már többé-kevésbé hozzászoktak, hogy nem teljesen értik, hogy milyen rendszerben választják meg a saját képviselőiket” – mondta Híradónknak László Róbert.

A Political Capital választási szakértője szerint az országgyűlési választáshoz képest gyökeresen más egy önkormányzati választás: ilyenkor a település méretétől függően választják a polgármestereket, a települési képviselőket, megyei képviselőket és közvetett módon a fővárosi képviselőket is. Illetve az átjelentkezés sem úgy lesz, mint a tavaly áprilisi választáson.

„Az, hogy én a választás napján meglátogatom valamelyik rokonomat vidéken, vagy nyaralok valahol és én ott le tudjak szavazni, a saját lakóhelyem szerinti jelöltekre, ez nincs az önkormányzati választáson egyáltalán. Mindenki csak ott, ahol amúgy szavazhat, ott helyben adhatja le a szavazatát. Se külképviselet, se belföldi átjelentkezés nincs” – magyarázta a szakértő.

Akinek eltér a lakóhelye és a tartózkodási helye, azok október 9-ig eldönthetik, hol szeretnének szavazni. Aki külföldön él, csak akkor szavazhat, ha van bejelentett lakcíme és Magyarországon tartózkodik október 13-án.

„Most két évig ezután nem lesz semmilyen választás, azzal kell főzni, ami most van” – ezt már Varga Áron mondta.

Ha most nem tud megerősödni az ellenzék, akkor nem sok esélye lesz a 2022-es országgyűlési választáson – tette hozzá a politológus. Varga Áron szerint vidéken egyértelmű a Fidesz dominanciája, azonban a fővárosban 2014-hez képest több kerületben is esélyes lehet az ellenzék – ha sikerül megállapodni a közös jelöltekről. A munka viszont ez után sem állhat meg, Varga Áron szerint azoknak a jelölteknek van esélyük, akik alternatívát is tudnak mutatni.

„Meg kell mutatni, hogy miben lesz más ez az ország: mi az alternatívája annak, hogy nagyon drága a lakás? Mi az alternatívája annak, hogy kiirtjuk a fákat és térkövet rakunk a helyére. Mi az alternatívája annak, hogy ellopják a fél kerületet, vagy a fél megyei jogú várost. Ezeket a dolgokat be kell mutatni” – részletezte a politológus.

A hivatalos kampány augusztus 24-én kezdődik.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink