Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-25 21:03:00

Itt a megoldás: nem engedi be a korán érkezőket az épületbe az Onkológiai Intézet

Nem engedi majd be a korán érkező betegeket az Országos Onkológiai Intézet, csak a hivatalos rendelési idő megkezdésekor, augusztustól pedig bevezetik az elektronikus előjegyzési rendszert is - ezt tudta meg híradónk kórházi forrásokból. Több hírportál szerint az intézetben mindennapos, hogy a lépcsőházban, embertelenek körülmények között várakoznak a betegek.

Itt a megoldás: nem engedi be a korán érkezőket az épületbe az Onkológiai Intézet

Még délelőtt 11 órakor is tömött sorban ülnek a kemoterápiára váró betegek az Onkológiai Intézet egyik épületének folyosóján. A 24.hu és az Index információi szerint reggelente sokkal rosszabb a helyzet: sokan ugyanis már a 7 órai nyitás előtt sorban állnak, hogy biztosan megkaphassák aznap a kezelést.

Az ATV Híradó kórházi forrásokból úgy értesült: a hajnali, folyosón történő várakozásokat a jövőben úgy fogja az intézet kiküszöbölni, hogy nem engedi be a korán érkezőket épületbe, és már augusztustól bevezeti az elektronikus előjegyzést.

Az Onkológiai Intézet nem cáfolta értesüléseket. Közleményük szerint azonban a rendelés megkezdése előtti várakozás nem a kórház hibája, a teljes elektronikus előjegyzési rendszer pedig fejlesztés alatt áll.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint a szakdolgozók hatékonyabb bevonásával lehetne csökkenteni a várakozási időket, például úgy, hogy a kezelésekről nem kizárólag az orvos konzultálna a betegekkel.

„Ez nem jelenti azt, hogy a beteg nem találkozik orvossal, dehogynem. Hiszen alapvetően ez a rendszer célja, hogy onkológus lássa, mielőtt a kezelést elkezdi, és kezelés közben is kontrollálni a beteget. Ez rettentő fontos. Azonban nagyon sok idő így megspórolható” – magyarázta a szakértő.  

A Párbeszéd szerint a kormánynak a 2006-os rákellenes program végrehajtása mellett a betegutak megoldására kellene koncentrálnia.

„Sajnos azt látjuk, hogy Orbán Viktor és Kásler Miklós még mindig inkább stadionokra költ, és 500 millió forintból létre hoznak egy Onkológiai Akadémiát, ahelyett, hogy mondjuk ezt az 500 millió forintot a betegutak rendezésére, és ennek az egész helyzetnek a rendezésére költenénk” – mondta Szabó Tímea.

A kormányszóvivő szerint az egészségügyi államtitkárság meg fogja vizsgálni a helyzetet, és ha indokolt, megteszi a szükséges lépéseket.

Lépcsőházban várnak órákat kezelésre a rákbetegek

atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink