Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-23 17:39:00

Szél fel van háborodva: A kormány nem tiltja be a jó eséllyel rákkeltő gyomirtót

Hogyan egyeztethető össze a gyermekvállalás ösztönzése a termékenységet bizonyítottan veszélyeztető glifozát használatának támogatásával? – kérdezte írásban Szél Bernadett Nagy István agrárminisztert.

Szél fel van háborodva: A kormány nem tiltja be a jó eséllyel rákkeltő gyomirtót

A független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésében kifejtette, hogy a glifozát gyomirtó szer 2015-ben „valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” besorolást kapott az ENSZ alá tartozó Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Ügynökségtől - írja a 24.hu.

A kismamák szervezetében is kimutatható glifozát a méhlepény- és embrionális sejtekben apoptózist és nekrózist, más szóval programozott és nem programozott sejthalált válthat ki. Ez pedig összefüggésben lehet a meddőség kialakulásával.

A Magyarországon közel 150 ezer párt érintő meddőség mögött többek között és nagymértékben a táplálékkal naponta magunkhoz vett vegyszerek, például konkrétan a glifozát mennyisége húzódik meg.

Szél Bernadett szerint ezért logikus lépés lenne a kormánytól a glifozát betiltása, ha már a 2018-as évet a családok évének nevezték el, és a családpolitika nagy hangsúlyt kap Orbán Viktorék politikájában.

Ugyanis a termékenységcsökkenés és a mezőgazdasági vegyszerek összefüggését kutatásokkal igazolták. Az ezen vegyszerek használatának következményei közt szerepel


nők esetében a policisztás ováriumszindróma (PCOS) valamint az endometriózis gyakoribbá válása, a spontán vetélés, méhen belüli magzati halál és a koraszülés, illetve a nemiség fejlődésének rendellenessége.

A glifozátot tartalmazó szereket gyártó Bayer és Monsanto óriásvállaltok által finanszírozott kutatások azonban valahogy semmilyen káros hatását nem mutatták ki a glifozátnak.

Az Európai Unió – Magyarország szavazataival – 2017-ben megszavazta a rákkeltéssel gyanúsított glifozát gyomirtó szer 5 éves uniós újraengedélyezését, korlátozások nélkül. Viszont vannak országok, ahol az uniós engedélyezés ellenére betiltották a glifozátot: legutóbb idén júliusban az osztrák parlament szavazott nagy többséggel a gyomirtó betiltása mellett.

atv.hu

További belföldi híreink