Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-22 09:30:00

Kilakoltatási moratórium: Csaknem félezer végrehajtás történt júniusban is

456 alkalommal került sor valamilyen ingatlannal kapcsolatos végrehajtási cselekményre júniusban, ezzel összességében csaknem 1500-ra ugrott ez a szám az év első felében. Az ellenzék – bár napirenden tartja és tartaná az ügyet – tehetetlen a kormánypárti többségű Országgyűlésben és a szakbizottságokban.

Kilakoltatási moratórium: Csaknem félezer végrehajtás történt júniusban is

Felére csökkent ugyan a májusi hónaphoz képest, de júniusban sem álltak le a végrehajtások. A nyár első hónapjában 456 alkalommal került sor ingatlannal kapcsolatos végrehajtási cselekményre. A második negyedéven ezzel 1360-ra, az év első felében pedig összesen 1476-ra emelkedett a különböző okok miatti kilakoltatások és végrehajtások száma – derült ki azokból az adatokból, amelyet a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara küldött az atv.hu-nak, és amelyben már az egész második negyedéves adatsorokat megkaptuk.

A második negyedév lebontása tehát a következő: lakóingatlan sikeres árverését követő birtokba adás miatt: 880, lakásügyben hozott határozat végrehajtása miatt: 261, a Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt eljárás során: 146, önkényesen elfoglalt lakás kiürítése miatt: 71, bírósági végrehajtáson kívüli értékesítést követően: 2.

A múlt héten beszámoltunk róla – bár akkor a júniusi adatokat még nem kaptuk meg –, hogy a kilakoltatási moratórium április végi lejárta után ugrottak meg igazán az ingatlannal kapcsolatos végrehajtások száma.

Az elmúlt három évben egyébként összesen közel 10 ezer otthonból és üzlethelyiségből történt kilakoltatás Magyarországon. A kilakoltatási krízissel korábban a magyar ellenzék is foglalkozott, amelyet a lakhatási moratórium lejárta tovább erősített. Ekkor az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP és a Párbeszéd független országgyűlési képviselők rendkívüli parlamenti ülést kezdeményeztek, ahol a gyermekes családok hajléktalanságának a megelőzéséhez szükséges egyes törvénymódosításokról szóló javaslatot vitatták volna meg. Az ülés azonban határozatképtelennek bizonyult, miután a kormánypárti politikusok távol maradtak az Országgyűléstől. Később, a népjóléti bizottságban is leszavazták azt az ellenzéki törvényjavaslatot, amelyet A Város Mindenkié csoport (AVM) és az Utcajogász Egyesület dolgozott ki, és amely megtiltaná, hogy kisgyermekes családokat elhelyezés nélkül lakoltassanak ki.

Ajánlom

További belföldi híreink