Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-22 19:59:00

Kerékpártárolót építettek a látássérültek vezetősávjára Pécsen

Ezúttal kerékpártárolót építettek a látássérültek vezetősávjára Pécs belvárosában. Híradónkban korábban már beszámoltunk róla, hogy számtalan helyen ütköznek akadályba a vakok, de a helyzet most tovább romlott. Most a bérelhető elektromos biciklik állják útját a fehér bottal közlekedőknek. A tárolókat elhelyező cég szerint azonban a kerékpárok nem akadályozzák a közlekedést.

Akadályokat építettek a vakokat segítő sávok közepére

A videón látható vezetősáv éppen egy kávézó teraszának vezet Pécs történelmi belvárosában. De a bordázott térkő útjába számtalan tárgyat pakoltak már. Hol hirdetőtábla, hol virágcserép, hol valamilyen bútor teremt balesetveszélyes helyzetet.

„Ilyenkor a látássérült keres valami egyéb más támpontot, akár házfalat, kerítést, akár járdaszéle, útszéle, útszegély, tehát bármilyen más támpontot. Kérdés, hogy talál e biztonságosan az ember ilyen támpontot, abba az irányba amerre haladni szeretne vagy mindenhol csak akadályok vannak, akadályok vannak és akkor végső esetben segítségre szorul, a járókelők segítségére.” - mondta Híradónknak Bögyös Zoltán a Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesületének elnöke.

Az emberek többsége ráadásul nem is tudja, mire valók ezek a különleges járdalapok. Azt viszont valamennyien látják, hogy megoldást kellene találni erre a problémára. 

„A teraszt meghagynám és a téglát vinném körbe. Nem hiszem, hogy annak van értelme, hogy nekimegy a falnak szerencsétlen, aki amúgy is világtalan.” - mondja az egyik járókelő.

A kölcsönözhető kerékpártárolót - ami a legfrissebb akadály a vezetősávon – eredetileg nem ide tervezték. Városképi és örökségvédelmi szempontok miatt módosult az eredeti elképzelés, a látássérültekre azonban ezúttal sem gondolt senki.

atv.hu

További belföldi híreink