Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-23 06:20:00

Karácsony Mihály: A kabinet „eszközteleníti a nyugdíjasokat”

Ma csupán népszavazási kérdésekkel lehet bármilyen reakciót kihúzni a hatalomból a nyugdíjasok ügyeit illetően – egyebek mellett erről beszélt a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének (NYPOE) elnöke az ATV Start című műsorban. Karácsony Mihály szerint politikai akarat az, hogy nem jut több az időseknek. Szerinte a kormány „nem korrekt”, ha arra gondolunk, hogy nőnek ugyan a nyugdíjak, de az infláció még azt a kis növekedést is „lelépi”.

Karácsony Mihály: A kabinet „eszközteleníti a nyugdíjasokat”

72 éves korig kellene emelni a nyugdíjkorhatárt ahhoz, hogy a rendszer fenntartható legyen – világított rá egy elemzés. A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének (NYPOE) elnöke viszont „rosszindulatú hangulatkeltésnek” tartja ezt az állítást. Ha a tényekből indulunk ki – folytatta – akkor a férfiak átlagosan közel 60 évet élnek egészségesen, a nők pedig 60,04-et. Karácsony Mihály elmondta, hogy ezt az „eredményt” abból az elemzésből szűrték le, amely a népességszám 2100-ra kivetített helyzetét igyekszik előrejelezni, holott „képtelenség belátni”, hogy milyen körülmények lesznek addigra a világon és Magyarországon is.

Balogh Judit ugyanakkor emlékeztetett: a minimális nyugdíjak nem emelkednek, miközben az időskori juttatások is elszakadnak a bérektől. Karácsony szerint ennek hátterében a „politikai akarat” áll, amely nem kellőképpen gazdálkodik az erőforrásokkal és „eszközteleníti a nyugdíjasokat”. Az elnök elmondta, a GDP-ből jelenleg 9%-ot fordít Magyarország a nyugdíjakra, a költségvetési törvény szerint pedig – ami eddig látható – ez csökkenni fog, tehát az erőforrásokat szerinte egészen egyszerűen más, politikailag fontosabbnak vélt célokra fordítják.

Az uniós átlag eközben 11-13% körül van – tette hozzá.

Karácsony szerint a problémákat az egyesület is felveti és szinten tartja, de a kormány nem reagál rájuk, mint ahogyan az egyéb társadalmi csoportok érdekeit képviselő szervezetekkel sincs párbeszéd. Jelenleg – hogy érdemi lépéseket érjenek el – népszavazási kezdeményezéseket tesznek, a Nemzeti Választási Bizottság pedig többoldalas szakmai választ ad a kérdésekre, és az elutasítás után a Kúriához fordulhatnak. Mint mondta, a következő kérdések is megvannak már, a lényeg számukra, hogy a hatalmat legalább válaszra kényszerítsék a nyugdíjasokat érintő kérdésekben.

Az elnök szerint a „kormány nem korrekt”, mert bár az ígért emelést megadta, és ahhoz tartja magát, az inflációt mégis magasabb ennél, amit pedig csak ősz környékén rendez a kabinet.

72 év lesz Magyarországon a nyugdíjkorhatár?

 

atv.hu

További belföldi híreink