Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-22 15:39:00

A TASZ „meghekkelné” az új köznevelési törvényt

Hiányos az új, köznevelést megreformáló jogszabály, ezt pedig akár ki is lehet használni – nagyjából így összegezhető az, amit a TASZ jogásza elmondott az ATV Start című műsorban. Asbóth Márton szerint továbbra is a fiatalok sorsáról döntő központi hatóság megléte veti fel az egyik legtöbb kérdést.

A TASZ „meghekkelné” az új köznevelési törvényt

Egyfajta útmutatót készített a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azoknak a szülőknek, akik az Áder János által csütörtökön aláírt köznevelési törvény ellenére is szeretnének szabadon dönteni gyermekük taníttatásáról. Ebben összegyűjtötték https://tasz.hu/cikkek/igy-vedd-meg-a-gyermeked-az-allamositastol, hogyan lehet egyrészt élni a még megmaradt lehetőségekkel, másrészt fellépni az egyes korlátozásokkal szemben.

Sokakat érint az új módosítás – ezzel kezdte a TASZ jogásza az ATV Start című műsorban, majd folytatta: a köznevelési törvényt megpróbálták „apró technikai változtatásokkal” eladni, de az igazság, hogy alapvető változtatások lépnek életbe, akár szeptembertől, akár már a napokban, ami a maradék szabadságot is elvonja a köznevelés rendszeréből.

A legfontosabb talán Asbóth Márton szerint, hogy innentől nem az intézményvezetők dönthetnek majd arról, hogy ki, mikor mehet óvodába, vagy járhat iskolába, esetleg kaphat felmentést: ezek a döntések ezentúl egy hatósághoz tartoznak majd. Bár sokat még nem lehet tudni erről a delegációról, de szeptembertől már fontos feladataik lesznek – tette hozzá.

Ez utóbbi esetben egy hivatalnok lesz, aki nem ismeri a gyereket, és bár szakértői véleményt kikérhet, de nem lesznek erre kötelezhetőek, mondta el a jogász. A delegáció így szerinte „arctalanul, a jogszabályokhoz kötve fogja a nemleges választ meghozni”. Asbóth szerint egyelőre úgy tűnik, hogy nem fogják megvizsgálni a gyerekeket, mert eddig a vezetők pedagógiai szempontokat mérlegelve hoztak hasonló döntést, innentől viszont csak a jogszabálynak való megfelelés fog számítani szerinte.

A jogszabálynak ugyanakkor – tette hozzá – vannak hiányosságai. Példaként hozza fel, hogy nincs egyértelműen megfogalmazva, hogy milyen egyéni sajátosságok miatt lehet valakit felmenteni az iskolakötelezettség alól. Így pedig később ezt a hatóságnak és esetleg a bíróságnak kell tartalommal kitöltenie. A jogász szerint eközben a kérelmezőn is múlik, hogy milyen érvekkel próbálja meg kitágítani ezen fogalmak tartományát, és azt is elmondta, Alkotmánybírósághoz fordulnának a jövőben ebben az ügyben.

Útmutatót készített a TASZ az új köznevelési törvény elől menekülőknek

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink