Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-22 06:44:00

Alkoholistának számítanak azok is, akik csak egy sört isznak naponta

Több tízezer hektoliterrel, vagyis nagyjából 15 millió palackkal több sör fogyott tavaly Magyarországon, mint az előző évben. Zacher Gábor szerint van okunk az aggodalomra, mivel Magyarországon 800 ezren alkoholisták és évente 30 ezren halnak meg emiatt.

Egy pohár jó hideg sör – sokak szerint az egyik legjobb megoldás a nyári kánikulára. Olyannyira, hogy több tízezer hektoliterrel, azaz nagyjából 15 millió palackkal több fogyott tavaly, mint az előző évben. 2018-ban így összesen tehát több mint 6 millió hektoliter fogyott el.

„Nagyon jelentősen emelkedett sörválaszték az elmúlt években – több tucat fajta ízesített, illetve alkoholmentes termék jelent meg a piacon. Az elmúlt nyáron a hosszú kánikulai időszak is jótékonyan hatott a forgalomra.Illetve a nagyobb sporteseményeknél is 30-40 százalékos eladási többletet regisztrálunk" - mondta Fodor Attila.

Valamint egyre inkább divatba jönnek a kézműves sörök is. Nem csak a sörből fogyott azonban több: a CBA kommunikációs igazgatója azt mondta, égetett szeszből nagyjából ugyanannyit adtak el, mint korábban, de nőtt a boreladás is – bár nem olyan mértékben, mint a sör, ahol 10 százalékkal volt nagyobb a kereslet tavaly, mint előtte.

„Ha az ember ebben a meleg időben megiszik kettőt, semmi baja nem lesz, általában mindig a harmadik után szoktak kezdődni a problémák” - fejtette ki Zacher Gábor.

A nagy melegben a toxikológus szerint a tömény italokkal kell vigyázni, pontosabban inkább hanyagolni.

"Betolni egy 40-50% alkoholtartalmú pálinkát, hihetetlen gyorsan felszívódik, kitágulnak a perifériás erek, izzadunk tőle, mint a disznó, nem beszélve, hogy éhesek is leszünk, mert a vércukor háztartásunkat is befolyásolja”

Zacher Gábor szerint az lenne legfontosabb, hogy a magyarok megtanuljanak egy keretrendszert és mértékkel igyanak alkoholt. Azt mondja, Magyarországon 800 ezren alkoholisták, amivel a világ top10 országába tartozunk.

A szakpszichológus szerint sokan nem vallják be maguknak, hogy függők, holott, ha valakii napi szinten iszik alkoholt, az már alkoholizmusnak számít.

„A sör is alkohol, ami képes módosítani a tudatunkat, ez annyit jelent, hogy függőséget tud okozni a sör. Ha valaki minden nap sört iszik, az ne gondolja, hogy nem alkoholista, az egy függőség" - fogalmazott Makai Gábor, aki szerint az alkoholfüggőség hátterében a feszültség, a szorongás, vagy önértékelési problémák, esetleg depresszió állhatnak. Így ő ebből a szempontból nem tesz különbséget gyengébb vagy töményebb alkohol között - ha ez mindennapos, akkor szerinte kezelni kell a függőséget.

atv.hu

További belföldi híreink