Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-21 19:51:00

Frappánsan reagált a finn külügy Kovács Zoltán vádjaira

Az államtitkár szerint nincs sajtószabadság Finnországban, térképen érkezett a válasz.

Frappánsan reagált a finn külügy Kovács Zoltán vádjaira

Kovács Zoltán az About Hungary néven indított angol nyelvű blogján írt arról, hogy az EU soros elnöki tisztségét betöltő Finnországban nem is akkora a demokrácia, amekkorának első pillantásra látszik, a finn külügyminiszter frappáns válasszal reagált, írja a 168 óra.

Az Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára szerint a finn sajtó konglomerátumok kezében van, Finnországnak nincs alkotmánybírósága, a helsinki parlamentben működő alkotmányügyi bizottságot pedig politikai szempontok vezérlik. Szerinte nincs rendben a finn igazságszolgáltatás függetlensége sem, hiszen a bírákat az államfő nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára.

A lap azt írja, Kovács Zoltán azért esett neki a skandináv országnak, mert a finn EU-elnökség egyik prioritásként nevezte meg a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást.

Ville Cantell válaszul először azt írta:

"Higgadt fej és szilárd kéz. Mivel Finnország a féléves EU-elnökség alatt a jogállamiság és a közös értékek védelmének az erősítését tűzte ki célul, természetes, hogy lesznek kísérletek a hiteltelenítésünkre. Szándékunkat ez nem fogja megtörni ami pedig a tejesítményünket illeti, az kiállja az idő próbáját.”

Később egy térképet is feltöltött arról, hogy néz ki a sajtószabadság a világ országaiban. Finnország Norvégia mögött a második, Magyarország Sierra Leone és Izraelk között a 87. helyen végzett.

A bejegyzést itt nézheti meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink