Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-20 06:20:00

Durva, ami a tej árával történik

Drágulhatnak a tejtermékek ősztől – ez áll a Tej Terméktanács friss jelentésében. Az áremelkedés hátterében a termelők növekvő előállítási költségei állnak. Itthon egyébként még így is jelentősen olcsóbb a nyerstej, mint az Európai Unióban.

 

 

Az árnyék alá vonultak az állatok egy nógrádi tehenészetben, a szakemberek szerint a kánikulában jelentkező ún. „hőstressz” is hozzájárul ahhoz, hogy a marhák kevesebb tejet adnak. Ez pedig az egyik oka annak, hogy hamarosan megemelkedhet a tejtermékek ára. A híradónknak nyilatkozó állattenyésztő a munkaerőhiányt is fontos problémának nevezte az ágazatban.

„Itt a gázolajat tudom mondani, ami az utóbbi időben csak-csak emelkedett, de ez se drasztikusan. Emelkedett a repcének, mint fehérjeforrásnak, a tejhasznú tehenészetben nélkülözhetetlen fehérjeforrásnak az ára. A szójának is emelkedett volna az ára, de ezt nem tudjuk megfizetni, mivel GMO menteset etethetünk csak, ennek pedig horribilis az ára" - mesélte Kiss Bertalan tejtermelő.

A Tej Terméktanács friss jelentése szerint a haza nyerstej még mindig olcsóbb, mint az európai országokban: nagyjából 20 forintos az árkülönbözet. Az egyik szakmai szervezet szerint a termelők önköltségének növekedése fog most jelentkezni a bolti áraknál.

„Mindenekelőtt a nyers tej önköltségi árának a növekedését kell keresztülvinni. Ez nagy átlagban 90-105 forint volt, jelentősen megemelkedett. Tehát a nyers tej szintjén ez legalább 5-10 forintos növekedést követelne meg itt rövidtávon, néhány hónap alatt" - nyilatkozta Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az egyes termékeknél pontosan milyen mértékű drágulás lesz ősztől.

„Azért eléggé érint, mert tejföl, túró, gondolom ez mind drágább lesz. És a nyugdíj, nem fiatal korban, azért érinti az embert" - mondta Völgyesi Sándorné.

A tejtermékeknél egyébként legutóbb egy éve volt áremelkedés.

„Most sajnos ismételten a vásárlóknak azzal kell szembesülniük, hogy a fogyasztói árak emelkedni fognak ősztől. Ennek mértéke még nem körvonalazódott, de becsléseink szerint egy pár százalékos mértékű drágulásra kell felkészülni" - nyilatkozta Fodor Attila, a CBA kommunikácisó igazgatója.

A szakemberek szerint az ágazat összefogására van szükség ahhoz, hogy a nyerstej a kedvező külföldi árak ellenére belföldön maradjon.

atv.hu

További belföldi híreink