Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-20 08:30:00

Lehet, hogy Ön is veszélynek tette ki magát, ha ezt a népszerű appot használta

Egyre népszerűbb az interneten a FaceApp applikáció, amely a fényképünk alapján az arcunkat öregíti. Ormós Zoltán internetjogász elmondta az ATV Start című műsorában, hogy sok ehhez hasonló népszerű alkalmazás van, melynek segítségével az adathalászok visszaélhetnek az adatainkkal. Nemzetbiztonsági okokból is veszélyesek lehetnek azzal hogy követhetik a mozgásunkat, zsarolhatnak, profilozhatnak.

Lehet, hogy Ön is veszélynek tette ki magát, ha ezt a népszerű appot használta

Elhangzott, hogy a FaceApp applikáció egy orosz alkalmazás, és ez adatvédelem szempontjából azért kockázatos, mert az oroszokkal nincs adatkezelési megállapodásunk, mint például az amerikaiakkal. Az Európai Unión belül az adatvédelmi törvény véd bennünket, folytatta az internetjogász, aki azt is megemlítette, hogy a három legnagyobb „civilizációs pólus” közül Amerika a Google és a Facebook, Kína a Huawei, Oroszország pedig az applikációk és a hackerkedés segítségével harcol az adatainkért.

Ormós Zoltán beszélt arról is, hogy nem azzal van a gond, hogy az arcképünket átváltoztatják, hanem azzal, hogy nem lehet tudni mit tettek az applikációba, amivel illegálisan hozzájuthatnak minden adatunkhoz.

Szó volt arról is, hogy az alkalmazások letöltésekor senki nem olvassa el a felhasználási szerződést, nem tájékozódunk megfelelően. Ormós elmondta, hogy a munkája során ő elolvassa a különböző szerződéseket, és nagyon sok jogi problémát talál bennük. A FaceAppnál például azt is, hogy az öregített arcképünket felhasználhatják bármire, akár reklám célokra is, és azzal, hogy letöltjük az alkalmazást, lemondunk a képmásunkkal kapcsolatos jogainkról.

Ráadásul az adatainkat elvihetik bármelyik más országba is, közölte, és ez sem felel meg az Európai Unió adatvédelmi szabályozásának. Az internetjogász felhívta a figyelmet, hogy ha olyan alkalmazással találkozunk, amely kéri a pontos elérhetőségünket, GPS adatainkat, egészségügyi adatainkat, politikai nézetünket, vallási vagy szexuális hovatartozásunkat, ott nagy veszélyben lehetünk.

atv.hu

További belföldi híreink