Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-19 19:57:00

Az amerikaiak lelőttek egy iráni drónt. Vagy mégsem?

Egy amerikai hadihajó megsemmisített egy iráni, pilóta nélküli repülőgépet az Arab-öbölben. Ezt Donald Trump jelentette be, aki szerint a katonák önvédelemből semmisítették meg a veszélyesen közelítő szerkezetet. Az irániak viszont nem tudnak arról, hogy elveszítettek volna egy drónt. Szerintük az amerikaiak tévedésből a saját gépüket lőtték le.

 

 

Az iráni televízió mutatta be ezt a panamai bejegyzésű olajszállító hajót, amelyet állítólag a befolyásos Forradalmi Gárda foglalt le az Arab-öbölben. Egyes hírek szerint a tanker vasárnap bajba került, vészjelzéseket adott le, ekkor vontatták az iráni partokhoz. A tankhajó hivatalos közlések szerint egymillió tonna kőolajat akart kicsempészni Iránból.

Közben erről az amerikai kétéltű támadóhajóról lelőttek egy iráni drónt, legalábbis ezt állítja Washington. A pilóta nélküli felderítő gép állítólag kevesebb mint ezer méterre megközelítette Hormuzi-szorosban a USS Boxert, ekkor lőtték le.

Ez a legutóbbi a nemzetközi vizeken elkövetett iráni provokációk és ellenséges megnyilvánulások sorában. Az Egyesült Államok fenntartja magának a jogot, hogy megvédje az embereit, létesítményeit és érdekeit. Felszólítom az összes országot, hogy ítéljék el a tengeri közlekedés és világkereskedelem megszakítására irányuló iráni kísérleteket. – fogalmazott Trump.

Teheránban viszont nem tudnak arról, hogy lelőtték volna a drónjukat.

Semmilyen információnk nincs arról, hogy elvesztettünk volna egy drónt. – mondta az ENSZ New York-i székházában az iráni külügyminiszter.

Helyettese, Abbász Aragcsi pedig arról írt a mikroblogján, hogy szerinte a USS Boxer tévedésből egy amerikai drónt lőtt le.

Irán és az Egyesült Államok között egyre feszültebb a viszony, miután Washington tavaly kilépett a nemzetközi atomalkuból, és visszaállította a perzsa állam elleni szankciókat.

Az egymást követő incidensek miatt sokan attól tartanak, hogy katonai konfliktus fenyeget a világ egyik legforgalmasabb olajszállító útvonalán.

atv.hu

További belföldi híreink