Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-18 06:05:00

Lejárnak a türelmi idők, 120 ezer család törlesztőrészlete brutálisan megemelkedhet

A szakértő kifejtette, hogy a szabályozás, miszerint a törlesztőrészlet összege nem haladhatja meg a jövedelem felét, csak a jövőben felvett hiteleknél lép életbe.

Ahogy arról portálunk beszámolt, a kilakoltatási moratórium lejárta óta, vagyis április végétől már 904 kilakoltatás történt.
 
Erdősi Éva, a hitelsikerek.hu szakértője szerint a 904 kilakoltatás nem meglepő adat, ugyanis minden évben ez történik. „Az adós eljut abba a helyzetbe, hogy nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket, a bank felmondja a hitelt, felszólítja, az adós nem fizet, akkor megpróbálja levonni a fizetéséből, majd elárverezik az ingatlant”- magyarázta az eljárás menetét a szakértő az ATV Start című műsorában. Hozzátette: valaki megveszi az ingatlant, a volt tulajdonos nem hajlandó önként kiköltözni, és az új tulajdonos kénytelen igénybe venni azt a hatósági eszközt, hogy kilakoltassák.  
 
Az adósok nagy része nem a saját hibájából kerül ebbe a helyzetbe, jegyezte meg Erdősi Éva, és felhozott egy élő példát, miszerint valaki devizahitelt vett fel, 10 évig volt türelmi idő, ami most lejárt. Az adós eddig 100 ezer forintot fizetett törlesztőrészletre, ez most felemelkedett 320 ezerre, és a bank nem hajlandó megállapodni vele, pedig az Magyar Nemzeti Bank már bevezette, hogy a törlesztőrészlet nem lehet magasabb, mint a jövedelem fele, és ennek a családnak a jövedelme el sem éri a 320 ezret – részletezte Erdősi Éva. Azt is hozzátette, hogy nem tudhatták előre, hogy a háromszorosára emelik a törlesztőrészletet, mert a hiteltörlesztéssel párhuzamosan fizettek egy életbiztosítást is, azzal a céllal, hogy annak a megtakarítását 10 év múlva be fogják törleszteni az adósságba, és a hiteltörlesztésük összege nem fog változni.
 
Ez sajnos nem egyedi eset - folytatta Erdősi Éva, mert a türelmi idők most járnak le, és kb. 120 ezer család kerül majd ilyen helyzetbe.

Sajnálatosnak tartja, hogy a szabályozás, miszerint a törlesztőrészlet összege nem haladhatja meg a jövedelem felét, csak a jövőre nézve lép érvénybe, és azt nem vonatkoztatják a múltban felvett, de most újra megállapított részletekre.

Erdősi szerint meg kell fontolni, hogy az adósok belemennek-e ilyen csapdába, vagy inkább eladják az ingatlanjukat, kifizetik az adósságot, és vesznek egy kisebb lakást.
 
A továbbiakban szó volt arról, hogy a babaváró hitel bevezetésének hírére nagyon megemelkedtek az ingatlanárak. Azonban, akik igényelnék ezt a szabad felhasználású hitelt, közülük a fele nem kaphatja meg. A hitelszakértő szerint azzal kecsegtetik a fiatalokat, hogy aki nagy családot szeretne, kap pénzt, és ha megszületik három gyermek, akkor vissza sem kell fizetni. Hozzátette: ez így is van, viszont a bankok a hitelképességet nagyon megszűrik, ami jó.
 
„Aki hitelt szeretne felvenni, annak felelősséggel kell gondolkodni, mert hiába mondják, hogy hitelkiváltásra is fel lehet használni a babaváró hitelt, de a bankok a hitelbírálatkor a meglévő hitelnek a törlesztőrészletét is beleszámítják, így ha nem elég magas a jövedelmük, akkor nem kaphatják meg” – fejtette ki a szakértő.


 
atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink