Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-18 20:07:00

Idén 561 hajó versenyez a Kékszalagon

Ma reggel elrajtolt a Balatonon a Kékszalag. 51. alkalommal rendezik meg Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyét. Tegnap még esőt és szélcsendet jósoltak, de a versenyzők nagy örömére eső nem volt, a szél viszont megérkezett reggelre. Idén 561 hajó állt rajthoz.

 

 

Amerre a szem ellátott a Balatonon szinte teljes szélességében vitorlások várták a rajtot. Reggel kilenc órakor aztán eldördült a pisztoly és a hajón nekivághattak Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenyének.

„Szerencsére megjött a szél, bár a meteorológia azt mondta, hogy nem lesz, csak eső, de az eső éjszaka kivégezte magát, hogy így mondjam és most egy kellemes 3-5 m/s-os szélben elrajtoltak a hajók és hát várjuk őket, hogy minél előbb érjenek a tihanyi szorosba” – nyilatkozta Kerekes Kázmér versenyvezető.

A hajók először Balatonkenese és siófok érintésével a keleti medencét kerülik meg, majd innen vág neki a népes mezőny a tó teljes hosszának Keszthely felé.

„561 hajó és több mint háromezer sportoló vágott neki a 155 km-es távnak. Az 561-ből 550 magyar felségjelzés alatt hajózóvitorlás, 11 külföldi” – mondta Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

A verseny hivatalosan két nap múlva reggel kilenc órakor ér véget. Jó szélben persze a hajók jó része ennél hamarabb megkerüli a tavat. Az első akár már estére is visszaérhetnek Balatonfüredre, bár ebben jelentősen akadályozza a versenyzőket, hogy a szigligeti öbölben délután teljesen elállt a szél. A 2014-es rekord idén biztos nem dől meg, Azt akkor a fiftyfifty állította fel 7 óra 13 perc alatt ették meg a távot.  

atv.hu

További belföldi híreink