Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-18 12:44:00

Felmérés: A negyedik legolcsóbb tagállam vagyunk az EU-ban

Csak Bulgária, Románia és Lengyelország előzi meg - írtja a hvg.hu.

Magyarország tavaly dobogós helyen végzett az Európai Unió 28 tagállama között a fogyasztói árak emelkedésének mértéke alapján - írja a hvg.hu. Az elmúlt évben idehaza 2,9 százalékkal „szaladtak el” az árak 2017-hez képest; ezt meghaladó inflációt csak Romániában (4,1 százalék) és Észtországban (3,4 százalék) regisztrált az Eurostat. A szomszéd államok közül ezzel párhuzamosan Szlovákiában 2,5, Ausztriában 2,1, Szlovéniában 1,9, Horvátországban 1,6 százalékos pénzromlást mértek.

Az élelmiszerek Magyarországon már csak 14-15 százalékkal kerülnek kevesebbe az uniós átlagnál. A ruházati cikkek és a cipők esetében pedig még kisebb a különbség. Ezzel párhuzamosan az itthoni átlagbér, illetve -jövedelem gyakran viszont csak a harmada-negyede az „európai” átlagfizetésnek.

Tény az is, hogy az egyre inkább üzleti alapon működő oktatási szektorban a fizetős kurzusok díja nagyjából a fele például az uniós átlagnak.

Az évtized fejleményeit vizsgálva ugyanakkor megállapítható, hogy Magyarország az évtized közepére jelentősen olcsóbbá vált, mint volt 2010-ben.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink