Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-17 15:36:00

Újabb balhé Ferencvárosban: kérdéses, hogy Baranyi aláírja-e az ellenzéki megállapodást

Augusztus 5-7 között tartják a ferencvárosi előválasztást, az aláírásgyűjtés pedig már július 22-én elindul – derült ki abból a dokumentumból, amely az atv.hu birtokába jutott, és amelyben az előzetes terveket vázolták fel. A koncepció tehát kész, az együttműködésben résztvevő ellenzéki pártok is helyeslik, a független Baranyi Krisztina mégis számos helyen változtatna azon. A kerületi képviselőjelölt – egy másik levélben – azt is kilátásba helyezte, hogy nem írja alá az előválasztás előfeltételét jelentő megállapodást, ha továbbra sem ismertetik vele a kerületi képviselőjelöltek és a konszenzusos DK-s alpolgármester nevét. A tárgyaláson résztvevő Párbeszéd- és Momentum-politikus közben azt mondta az atv.hu-nak: a múlt heti tárgyalás egy folyamat része, holnap estére pedig remélhetőleg konszenzust sikerül kialakítani a felek között.

Újabb balhé Ferencvárosban: kérdéses, hogy Baranyi aláírja-e az ellenzéki megállapodást
Fotó: MTI

Mint ahogyan arról az ATV Híradója is beszámolt, pár napja, kis lépésekben ugyan, de Ferencvárosban is azon vannak az ellenzéki pártok, hogy ősszel egy jelölt álljon szembe a kormánypárti jelöltekkel. A kerületben nagy csata várható, miután az a polgármester-jelölti posztra ketten is bejelentkeztek. Jancsó Andreát a Momentum, az MSZP és a Jobbik támogatja. A parkolási botrányt felgöngyölítő Baranyi Krisztina pedig az LMP-vel, a Kétfarkú Kutya Párttal és a kerület volt polgármesterével a háta mögött jelentette be korábban, hogy megméretteti magát.

Közben az egyéni képviselőjelöltekről már megállapodtak az ellenzéki pártok Ferencvárosban. Eszerint a kerület 12 választókörzetéből a Momentum, az MSZP és a DK 3-3, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP pedig 1-1 helyet kap.

Bár az előválasztás lebonyolításáról eddig nem árultak el túl sok konkrétumot a pártok, egy, az atv.hu birtokába került levél már egész konkrét dátumokat és számokat határoz meg koncepciójában. A dokumentum szerint – amelyet a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Jobbik jegyez, és amelyet Baranyi Krisztinának küldtek el – augusztus 5-7. között rendeznék meg a voksolást, amelyen azok a jelöltek indulhatnának, akik 2019. július 22–29. között minimum 200 ajánlást összegyűjtenek.

Emellett a tervben az is szerepel, hogy sátrakban lehetne szavazni, a következő helyeken: József Attila lakótelep, Haller utca – Mester utca sarok, Bakáts tér és Ferenc tér. A Civil Választási Bizottsághoz hasonlóan pedig létrejönne a Ferencvárosi Választási Bizottság: ebbe tömörülnének a jelölteket támogató helyi civil szervezetek 1-1 delegáltja, valamint a jelölteket támogató pártok helyi szervezeteinek 1-1 delegáltja.

Emellett az ellenzéki tömb – csakúgy, mint a budapesti főpolgármester-jelölti előválasztás kapcsán – kidolgozta azt a megállapodást, amelyben már a fent említett képviselőjelölti helyekről és kompenzációs listáról is megállapodtak, és amelyet a polgármester-jelölti aspiránsoknak kötelező érvénnyel el kell fogadniuk ahhoz, hogy megmérettethessék magukat a versenyben. Ennek lényege röviden – amelyet a jelölteket támogató pártszervezeteknek ugyanúgy alá kell írnia –, hogy fő cél a NER vezetésének minden szinten történő leváltása, mint ahogyan az is, hogy „a megállapodást aláíró pártszervezetek a Ferencvárosban lebonyolításra kerülő polgármesteri előválasztás eredményét elfogadják, és annak nyertesét támogatják”.
 
Bár a Jancsó Andreát támogató pártok és a Jobbik ezzel hivatalosan is lerakta az asztalra a lebonyolítási koncepciót és az előzetes költségvetést is (erről majd később), Baranyi Krisztinának alapvető kifogásai vannak a már elkészült kerületi megállapodással szemben – ez pedig már egy másik, a portálunkhoz eljutott dokumentumból derül ki, amelyet a független képviselő válaszként küldött el a már fent is részletezett levélre. Eszerint Baranyi semmiképpen sem tudja elfogadni a megállapodást, amennyiben nem hozzák nyilvánosságra az egyéni képviselőjelöltek és a kompenzációs listán szereplő személyek neveit.

Emellett egy mellékletre hivatkozva, amely szerint a pártok már a DK által jelölt külső alpolgármester megválasztásában is megállapodtak, azt kérte a pártszervezetektől, hogy nevezzék meg ezt a személyt is. Baranyi azt is megjegyezte ennél a pontnál: „az idő szűkössége miatt megnehezítené a közös jelöltek eldöntését, de megkönnyítené az előválasztásra vonatkozó megállapodásunkat, ha az ellenzéki jelöltekre vonatkozó fenti pontot kihagynánk az indulás feltételei közül. Amennyiben ehhez mégis ragaszkodtok, akkor ennek elfogadásáról, elutasításáról vagy esetleges módosításáról  csak a nevek ismeretében tudok nyilatkozni”.

A független képviselő egyébként több más pontnál is módosításokat vet fel, mint például az időpontról, amelyet augusztus 8-13 között tartana, mint ahogyan – az erősebb legitimitás érdekében – az voksolás érvényességét részvételi küszöbhöz, vagyis 1000 leadott szavazathoz kötné.
 
Jól ismert, hogy az előző előválasztás egymillió forintos mínuszt hozott az azt lebonyolító aHang egyesületnek. A Baranyinak küldött levélben az ellenzéki pártok ennek megosztására is ajánlatot tettek. Mint írták, a költségvetést a jelöltek és támogatói szerveik a jelöltek számának megfelelően arányosan osztják fel egymás között. Az előzetes költségvetés szerint egyéként bruttó 780, nettó 617 ezer forintos költséggel számolnak a pártok, Baranyi szerint ugyanakkor – jelezte levelében – ezek a számok nem egyértelműek. Szerinte ugyanis a sátorbérlések felszorzása a napok és helyszínek számával megdobhatja a költségeket.
 
Baranyi Krisztina levele után több politikust is megkerestünk, akik szintén részt vettek a múlt heti tárgyaláson, és akiknek pártjai Jancsó Andreát támogatják. Béres András, a Párbeszéd politikusa elmondta, hogy ez csak egy első tárgyalás volt, és a héten tovább folytatódik a megbeszélés, hiszen jelenleg egy folyamatban vannak benne. A Momentum politikusa, Bedő Dávid pedig már hozzátette, hogy az előválasztás előkészülete zajlik jelenleg. Ennek keretein belül holnap este ül össze a Ferencvárosi Előválasztási Bizottság, és itt szeretnék véglegesítené az operatív lebonyolítást és egyéb feltételeket. Mint mondta, hosszú folyamat vége az, hogy ez a megállapodás létrejött és szerinte kár lenne megbolygatni pár héttel az ajánlatgyűjtés és voksolás előtt. Bedő hozzátette, hogy nyitottak az értelmes vitára és holnap este megosztják a neveket Baranyi Krisztinával.
 
A Momentum operatív kampányfőnöke a költségvetési megosztásokkal kapcsolatban elmondta: a lebonyolítási költséget annyifelé dobják szét, amennyi aspiráns van, és a mögöttük lévő szervezetekre hárul. A kampányköltségek viszont alapvetően egyéni szinten jelennek meg, a Momentum viszont minden bizonnyal állja saját jelöltjének, Jancsó Andreának a kampányolását. Az előzetes költségvetési árhoz érve pedig megjegyezte: ez egy becslés, azokkal az árakkal számolt, amelyek a nagy előválasztásban voltak. Bedő végül elmondta: bízik abban, hogy konszenzus lesz holnap, de nem zárkózott el az elől, hogy kisebb módosításokat hajtsanak végre, ha szükséges.

A szocialista Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke közben annyit mondott, hogy a megállapodás tiszteletben tartása a legfontosabb. A többit pedig a ferencvárosiaknak kell eldöntenie. Szerinte a koncepcióban nem lesz változás, miközben kisebb módosítások, mint például, hogy az előválasztást pontosan mikor legyen, lehetnek.

Ajánlom

További belföldi híreink