Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-17 18:13:00

Nagy ölelés és puszi - így reagáltak a pártok az új bizottsági elnök személyéhez

A Fidesz és az ellenzéki pártok közül a Momentum és a Demokratikus Koalíció is egyetért abban, hogy jó bizottsági elnök lesz Ursula von der Leyen. Míg a kormánypárt azt reméli, hogy az uniós bevándorlás kérdésében jelent majd új korszakot a frissen megválasztott elnök, a Momentum és a DK a jogállamisági mechanizmus tekintetében vár újat von der Leyentől.

Így reagáltak az itthoni pártok Ursula von der Leyen megválasztására

 

Nagy ölelés és puszi is járt az Európai Bizottság frissen megválasztott elnökének. Nagy volt az öröm, noha Ursula von der Leyen nem aratott elsöprő győzelmet, csupán 9 szavazatnyi többséggel választották meg. Köszönő beszédében azt mondta a bizalom, amit kapott az az Európába vetett bizalom.

„Egy erős, egységes Európába vetett hit mellett álltak ki észak, dél, kelet és nyugat vonatkozásában. Ez az Európa nem egymás ellen, hanem a jövőjéért kíván majd harcolni” – jelentette ki Ursula von der Leyen beszédében.

A Fidesz a kezdetektől jelezte, támogatni fogják a jelöltet. Így az eredmény ismeretében örömüknek adtak hangot. „Európának meg kell védenie a saját biztonságát, az európai emberek érdekét kell néznie és nemet kell mondania a bevándorlásra, ehhez első lépésben szükség van a külső határok védelmére. Mi azt gondoljuk, hogy ebből a szempontból is nagyon fontos ez a döntés.” Ezt már Hidvéghi Balázs kormánypárti EP-képviselő mondta.

Megszavazása előtt Ursula von der Leyen az összes frakciónál látogatást tett, hogy maga mellett lobbizzon. A szociáldemokraták és a liberálisok akkor több konkrétumot vártak tőle. A keddi szavazás előtt elmondott beszéde azonban meggyőzte az ellenzéki EP-képviselők többségét is.

„Tekintettel arra, hogy a DK számára rendkívül fontos a jogállami értékek illetve a jogállam felszámolóinak vádpadra ültetése, ezért a Demokratikus Koalíció árgus szemekkel és fülekkel figyelte a beszéd minden egyes mondatát, ez ígéretnek jó és nagyon bízunk benne, hogy a Bizottság elnöke ezt meg is tudja valósítani” – nyilatkozta Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője.

Fekete-Győr András is optimistán áll a helyzethez. „Ígéretet tett egy új zöld európai programért és elküldött nekünk egy hosszabb dokumentumot egyébként, ami hosszan taglalja az ő konkrét elköteleződéseit, úgyhogy ez már úgymond megnyugtatta Donáth Annát és Cseh Katalint, erre azért szükségük volt.”

Az MSZP-s Ujhelyi István azt közölte: von der Leyen programját támogatja, a megválasztás folyamatát azonban nem, így nemmel szavazott. Így tett Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője is.

Az uniós szakértő szerint a von der Leyen által elmondottak élesen szembemennek a Fidesz által fontosnak tartott értékekkel. Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője szerint „ha ő ezt így meg is valósítja, azért azt nem mondanám, hogy kifejezetten a magyar kormány érdekei szerint politizálna, de ennek ellenére úgy gondolom, hogy von der Leyentől elvárható az is, hogy ne kövesse el azokat a hibákat, amiket a Juncker bizottság elkövetett, nevezetesen azt, hogy a közép-és kelet európai országok véleményének figyelembevétele nélkül hoztak meg döntéseket.”

A következőkben Ursula von der Leyen felkéri majd a tagállamok vezetőit, hogy tegyenek javaslatot a Bizottság országukból érkező biztosaira. Az ő meghallgatásuk szeptember végén kezdődik.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink