Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-17 19:26:00

Nagy a baj: Nélkülözhetetlen injekció hiányzik Magyarországon

Bizonytalan ideig, hosszabb távon nem lesz elérhető Magyarországon a Fentanyl injekció, ami nélkülözhetetlen az altatáshoz és az intenzív ellátáshoz. A gyógyszerhatóság helyett a nagykereskedő tájékoztatta a kórházakat: Angliából kell rendelni a szert, négyszeres áron.

Nagy a baj: Nélkülözhetetlen injekció hiányzik Magyarországon
A kép illusztráció!

"Bizonytalan végű hiány" - ez a mondat aggasztja a leginkább azokat a kórházi dolgozókat, akik megkeresték a 24.hu-t, hogy jelezzék, hiány alakult ki az egyik altatáshoz használt injekcióból. A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa szerint a Richter által forgalmazott Fentanyl injekció július 3. óta, vagyis két hete számít hiánycikknek, a „bizonytalan végű hiány” pedig adminisztratív okok miatt keletkezett.

A Fentanyl injekciós változata az altatás előkészítésében és az intenzív ellátásban is nélkülözhetetlen. A tényleges altatás előtt a beteg Fentanylt kap, amitől elkábul, és ez után kezdhető meg az altatási procedúra. Injekciót kapnak a kábítószer-használók is, akiknek – bekerülve a kórházi ellátásba – az elvonási tünetek enyhítésére adagolnak Fentanylt.

Kórházi források a lapnak azt mondták, rosszabb esetben 30 nap, amire bejön a megrendelt áru, a kórházi készletek viszont csak két hétig elegek. Egyikük azt mondta, húsz doboz Fentanyl injekciója van, ez ebben a hónapban még kitart, ha viszont „két drogfüggő beesik, akkor jövő héten már nincs Fentanylom”.

A 24.hu azt írja, forrásaik nemcsak a Fentanyl, hanem a kommunikáció hiányáról is panaszkodnak, az OGYÉI ugyanis nem ad hivatalos tájékoztatást a kórházaknak arról, hogy mekkora a baj és hogy mi a teendő. Kérdeztük mi is a hatóságot, de egyelőre nekünk sem válaszoltak.

A lap megkérdezte a forgalmazóként feltüntetett Richtert is. A gyógyszercég azt válaszolta, a Richter már nem gyártja a Fentanylt, mivel licenctermék volt és a licencjogot visszavonta a tulajdonos. Hozzátették, hiány esetén a forgalmazónak az OGYÉI felé kell bejelentést tenni, ennek a Richter eleget tett. Ilyen esetekben az OGYÉI gondoskodik a hiánypótlásról.

atv.hu

További belföldi híreink