Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-17 09:57:00

Leállhat a Volán jövőre, ha nincs megoldás

A Magyar Postánál csaknem 250, a MÁV-nál 1000-1100, a Volán-társaságoknál 900, míg a BKV-nál 150-200 álláshely betöltetlen – derült ki a vállalatok tájékoztatásaiból, amelyeket a Népszava megkeresésére küldtek.

A Magyar Postánál ma alig 1 százalékos a betöltetlen állások száma, mindössze 244 álláshirdetés szerepel, és leginkább kézbesítőket, csomagfeldolgozókat és gépjárművezetőket keresnek, az ajánlatok között sok a 4-5-6 órás munkára szóló lehetőség.

A MÁV-csoport Kommunikációs Igazgatósága országos átlagban 2,5-3 százalékos létszámhiányról számolt be azzal a megjegyzéssel, hogy az arány a tartósan betegek nélkül értendő. Csakhogy a Vasutasok Szakszervezetének elnöke, Meleg János az év elején épp a Népszavában ismertette azt a belső felmérést, amely szerint a létszámhiány majdnem 35 százalékát a tartósan beteg munkavállalók adják, az ő munkájukat is pótolni kell a 40 ezer alkalmazottat foglalkoztató vasúti csoportnál. Kevés a váltókezelő, pénztáros, tolatásvezető, jegyvizsgáló, járműszerelő, biztosítóberendezési és távközlési műszerész, felsővezeték-szerelő, forgalmi szolgálattevő és a mérnök is. A szakszervezetek azonban arra is figyelmeztetnek, hogy nagyon sok az 50 év feletti dolgozó, és már az idén sokan mennek nyugdíjba. Egy jegyvizsgáló egyébként nagyjából bruttó 270 ezer forintot is kereshet.

Az éppen átszervezés előtt álló VOLÁNBUSZ Zrt. válaszai szerint a Volán-társaságoknál jelenleg 5 százalék körüli a betöltetlen álláshelyek aránya. Elsősorban autóbusz-vezetőket és járműkarbantartókat keresnek. A szakszervezetek szerint további béremelés nélkül jövőre megállhat a közúti távolsági közlekedés.

A BKV-nál főként fizikai területen van hiány, „leginkább járművek szerelésével, karbantartásával, illetve az infrastruktúra karbantartásával kapcsolatos munkakörökbe, valamint járművezetői és mérnöki feladatok ellátására keresünk munkaerőt” – írták válaszukban a lapnak. A legnehezebb a járművezetők pótlása – ismerik el. A tíz százalék körüli fluktuácó kétharmadát a nyugdíjba vonulás okozza.

A teljes cikket itt olvashatja el.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink