Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-17 20:37:00

Kitessékelték a szentendrei HÉV Batthyányi téri megállójából a DK-t - videó

Kitessékelték a szentendrei HÉV Batthyányi téri megállójából a Demokratikus Koalíció átadás-ügyi biztosaként bemutatkozó Varga Gergőt és munkatársait, akik ünnepélyes keretek között akarták felavatni a főváros új metróvonalát. Végül kicsit távolabb, egy flashmob részeként átvágtak egy nemzeti színű szalagot. A Fővárosi Közgyűlés a minap úgy döntött, hogy a szentendrei HÉV vonalára szeptembertől metróvonalként hivatkoznak.

Nem tervezett telefonhívással kezdődött a szentendrei Hév Batthyányi téri megállójában a DK eseménye. Kitessékelték az aktivistákat, akik jelképesen át akarták adni Budapest legújabb metróját.

Végül pár méterrel távolabb elhangozhatott az úgymond ünnepi beszédét.

"Mi vagyunk az első nemzet, amelyik gyakorlatilag az éj leple alatt, egyetlen kapavágás nélkül egy teljesen új metróvonalnak örülhetünk." - mondta átadó-beszédében Varga Gergő, a DK átadás ügyi biztosa.

A nemzeti színű szalag átvágása annak a fővárosi közgyűlési határozatnak szólt, miszerint a szentendrei HÉV vonalára szeptembertől metróvonalként kell majd hivatkozni.

Még nincs három éve, hogy ugyanez a közgyűlés leválasztotta a HÉV vonalat a BKV-ról. Most visszakerül, de úgymond „rangosabb pozícióba”. A Veke elnöke szerint indokolt az átsorolás, és az is, hogy néhány fontosabb kereszteződésben lesüllyesszék a föld alá.

A vonalon több kereszteződésben feltorlódik a forgalom.

"Ahol az értelmes és lehetséges, ott a vasutat, ahol olyan, ott a közutat tüntetjük el a felszínről, ez a szentendrei hév esetében Békásmegyer, Csillaghegy környezetében van egy ilyen neuralgikus rész, ahol ezt érdemes megtenni, illetve a belső területeken." - nyilatkozta Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi közlekedési Egyesület elnöke.

Óbuda-Békásmegyer polgármestere nem ezt a közlekedési beruházást tartja a legfontosabbnak a kerület és a térség szempontjából.

"A legfontosabbnak az M0-ás befejezését a 10-es, 11-es út között, utána az 1-es villamos meghosszabbítását az esztergomi vasútig, P+R parkolók építését a városhatárra, és a HÉV lesüllyesztését a föld alá." - mondta Bús Balázs polgármester.

Egy hete Tarlós István még nem jósolt túl nagy jövőt az 1-es villamos Bécsi úti meghosszabbításának.

"Nem gondolkodtunk rosszul, amikor abba az irányba is vonalhosszabbításon gondolkodtunk, de ebbe, erre a projektre, erre a villamos hosszabbításra a közlejövőben nem fog sor kerülni." - mondta Tarlós.


A Budapest 2030-ig szóló fejlesztési, hivatalos nevén Mobilitási tervében szerepel egy északi Duna híd is, Aquincumnál. A kormány már tárgyalt róla, még tavaly, és egyetértett az új dunai átkelő előkészítésével.

atv.hu

További belföldi híreink