Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-17 05:10:00

Bajban lesznek a katázók? Mutatjuk a választ!

Levélszemétnek tartja a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke az adóhatóság katásoknak készített küldeményét, amelyben a magasabb összegű adó megfizetésére buzdít. Szerinte a NAV-nak nem feladata egy-egy adónem népszerűsítése, emellett pedig a levél megtévesztő információkat tartalmaz a nyugdíjba számító szolgálati időről.

Aki kevesebb adót fizet, annak azt javasolja, hogy végezzen öngondoskodást, mert a nyugdíj összege nem lesz magasabb – ez a véleménye Ruszint Zsoltnak. A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke az ATV start című műsorban elmondta, hogy aki egy egész életpályát befut kiszámíthatóan alacsony adózással, az tud törődni az öngondoskodásról.

Elhangzott, hogy sokan azért válasszák a katázást, mert az sokkal átláthatóbb és kevesebb adót kell fizetniük. Ez az adózási forma sokkal nagyobb szabadságot hagy az embernek, így saját magát tudja, menedzseli. A NAV által kiküldött levélre reagálva kifejtette, hogy azt levél szemétnek tartja, és az adóhatóságnak nem feladata egy magasabb adónem népszerűsítése.

Ruszin Zsolt elmondta, hogy a szolgálati idő fogalma két irányú, az egyik az időre, a másik az összegre irányul. Egy év katázás, egy év szolgálati idő, mikor az összeget számolja, majd a nyugdíj biztosító akkor azt lefelé fogja arányosítani. Ez azért történik meg, mert a kis adózás ellátási alapja nem éri el a 100 ezer forintot. Szó volt arról is, hogy éppen ezért a katázók számára például a negyven év szolgálati idő ténylegesen kevesebb lesz.

Elhangzott, hogy bár az állam arányosan kevesebb ellátást biztosít az 50 ezer forintos adót fizető katázóknak, de az így keletkezett többletjövedelmet az egyén arra fordíthatja, hogy gondoskodjon idős koráról. Egyszerű a képlet, a nyugdíjrendszer a mindenkori országgyűlés kezében van, addig a megtakarítás pedig a megtakarító kezében. Ezért senkit nem biztatna arra, hogy hagyja abba a katázást, hanem mindenkinek a saját elképzelésére bízza a dolgot, nem úgy mint az adóhatóság – jelentett ki a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink