Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2019-07-12 19:39:00

Legalább 12 budapesti kerületben lesz önálló liberális polgármesterjelölt

A nagy ellenzéki összefogás ellenére az V. kerületben négy polgármesterjelölt is indul az önkormányzati választásokon. Szabadai Viktor a Liberálisok V.kerületi polgármesterjelöltje elmondta az ATV Start műsorában, hogy az MSZP, a Jobbik, a Liberálisok mellé Schmuck Andor, volt szocialista politikus is jelölt lett a kerület önkormányzatának élére, így négyen fognak megmérkőzni.

A liberális polgármesterjelölt beszélt arról, hogy az V. kerületben a sikeres országgyűlési választás után az ellenzék csúfos vereséget szenvedett az időközi választáson. Szabadai úgy gondolta, nem hagyja magát befolyásolni azok után ami történt, és indulni fog a 2019-es önkormányzati választáson. Már '18-ban is készült rá, de akkor az ellenzék bejelentette az ellenzéki összefogást, hogy egy jelölt induljon a Fidesz jelöltje ellen, folytatta, akkor azt elfogadta, bár már akkor sem értette miért jó az a koncepció. Nem is jártak  sikerrel, tette hozzá.

Az MSZP  előjött egy olyan jelölttel, akinek a nevét a tárgyalásokig nem is tudták, azt sem, hogy milyen programmal készült, úgy kellett volna rá szavazni, magyarázta Szabadai. Akkor eldöntötték, hogy ebben nem vesznek részt. Nem is egyeztettek a a többi  párttal, nem  kaptak semmilyen megkeresést, közölte. Nem tudja, hogy milyen "mahinációval, milyen háttéralku következtében" jött elő az MSZP Tüttő Katával, akinek nem sok kötődése van a kerülethez, jegyezte meg. Viszont neki már megvan a programja és a csapata is összeállt, hiszen tavaly óta készül a polgármesterségre, tudtuk meg.

A kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy ha kevesen múlik az ellenzék győzeme, majd őt fogják vádolni miatta, Szabadai azt válaszolta, neki tiszta a lelkiismerete, ez nem őróla szól, hanem róluk. Azt gondolja, hogy az ami eddig volt, az nem fog ott működni, amikor nem világos, hogy ki milyen érdekek mentén kerül abba a pozícióba és mit szeretne képviselni a kerületben.
Nem érdekek mentén, hanem értékek mentén kell választani, jelentette ki.

Az a kérdés is elhangzott, hogy akkor sem változtatna-e, ha megkeresnék őt és próbálnák meggyőzni az együttműködésről. Szabadai elmondta, ő nem függetlenként indul, és nem ő dönt, hanem a Magyar Liberálisok Pártja, és nem is csak egy polgármesterjelöltjük van Budapesten, hanem főpolgármester és több polgármesterjelöltjük is. Majd kihangsúlyozta, hogy a Liberálisok olyan párt, amely azt vallja, hogy a demokratikus ellenzéki oldal akkor hiteles, ha akkor lehet együttműködés, ha nincs együttműködés a Jobbikkal, amelyről az a véleményük, hogy csak a kommunikációjuk változott, az értékrendjük nem.

Fontos hogy egy párt mennyire támogatott, folytatta, de az is hogy mennyire tartja magát ahhoz, amit képvisel, márpedig a Liberálisok tartja magát ahhoz, hogy ahol a Jobbik részt vesz, ott ők nem tudnak szerepelni.

A továbbiakban elmondta, hogy remélhetőleg a kerületek több mint a felében állítani fognak polgármesterjelöltet. Programjában pedig azt tartja a legfontosabbnak, hogy csatlakozzanak ahhoz a programhoz, mely 10 millió fát ültet Magyarországon, vagyis minden ember ültessen egy fát. Mutatott képeket a József Nádor térről, melyeken látható hogy 2015-ben tele volt gyönyörű fákkal, most pedig a "térkőfétis legyőzte a fákat", fogalmazott. Szabadai azt ígérte, ha megválasztják, akkor évente ezer fát fognak ültetni az V. kerületben, mert az a lényeg, hogy a környezet ahol élünk az egészséges, tiszta és élhető legyen, jelentette ki.

atv.hu

További belföldi híreink